Tači: Ubistvo Olivera Ivanovića je kriminalno mafijaški akt

"Istražni organi uskoro će izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP-a Olivera Ivanovića," izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Kosova, Hašim Tači.

Tači je rekao i da pomno prati rad organa na otkrivanju nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, o čemu je nedavno razgovarao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Isključena svaka mogućnost etničkog motiva 

"To je kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva. Kako bi došle do relevantnih informacija, institucije Kosova koje vode istragu, blisko sarađuju i sa KFOR-om, koristimo sve mogućnosti da dođemo do dokaza koji vode ka izvršiocima tog krivičnog dela," rekao je Tači na konferenciji za medije povodom desetogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Express: Tači se zahvaljuje EULEX-u ali kaže da je sada trenutak da organi pravosuđa preuzmu odgovornost

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Predsednik Kosova kaže da se saradnja sa svim mehanizmima na Kosovu održava i da je EULEX uradio "dobar posao", dovodeći red i zakon.

"Sada je vreme da pravosudni organi preuzmu odgovornosti koja im pripada.

Tokom ovih deset godina bilo je brojnih investicija u svim sferama, bio je to zajednički put politike za izgradnju novog, evropskog, razvojnog i evro-atlantskog duha.

Sada smo na pragu nove situacije, tokom ove 10. godišnjice nezavisnosti i dešavanja u regionu, za nekoliko dana biće predstavljena strategija proširenja Evropske unije," rekao je Tači novinarima.

Od početka razgovora u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata 

Kosovski predsednik insistira na nastavku dijaloga sa Beogradom i napominje da od početka razgovora u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata.

"Srbi i Albanci na Kosovu žele mir, dijalog i napredak," naglasio je Tači.

Srbi na Kosovu u "nikad boljoj poziciji"

"Mislim da Srbi na Kosovu nikada nisu bili u boljoj poziciji, oni su u Skupštini Kosova, u lokalnim institucijama, pomažu institucijama Kosova i mislim da će se to nastaviti i ubuduće. Imamo jednu zemlju, Kosovo je zajedničko,  ne pripada više jednoj zajednici nego drugoj, već je zajednička zemlja, zato treba zajedno i da radimo i da idemo napred," istakao je. 

Socijalna kriza je jednaka i za Albance i za Srbe, ali ima mesta optimizmu, rekao je Tači i dodao da je potrebno manje nacionalizma, a više konkretnih rezultata.

Raseljeni da se vrate na Kosovo

Uputio je i poziv raseljenima da se vrate na Kosovo:

Express: Predsednik Tači poriče da je glavni promoter za osnivanje Specijalnog suda

(Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Nisam ja doveo Specijalni sud, već okolnosti – ovo je izjava predsednika Tačija koji je na taj način negirao da je glavni promoter za osnivanje ovog suda.

"Koristim priliku kao i uvek da pozovem sve Srbe koji su otišli sa Kosova da se vrate na svoja imanja, a institucije Kosova će učiniti sve da se ti ljudi smeste i oni će biti rado prihvaćeni."

Specijalni sud neće biti ukinut, demarkacija ključna za viznu liberalizaciju 

Na konferenciji je bilo reči i o uspesima i izazovima Kosova tokom decenije jednostrano proglašene nezavisnosti i tom prilikom Tači je rekao da je urađen dobar posao, ali i da se institucije moraju suočiti sa izazovima i ispuniti sve međunarodne obaveze.

"Specijalni sud za ratne zločine neće biti ukinut i to je stav države, a demarkacija granice sa Crnom Gorom mora biti usvojena kako bi kosovski građani dobili viznu liberalizaciju," podvukao je Tači i zaključio da očekuje da će ove godine biti pokrenuta transformacija KBS-a u Oružane snage Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.