Tači: Rasvetliti sudbinu nestalih, pomirenje zahteva pravdu

Petak 19. avgust, 10:40 > subota 20. avgust, 09:55 – Tači: Rasvetliti sudbinu nestalih, pomirenje zahteva pravdu

Nakon posete američkog potpredsednika, Džoa Bajdena – Kosovu, kosovski predsednik, Hašim Tači, intenzivirao je poruke koje pozivaju na mir, saradnju i dijalog. Posle one u kojoj upozorava kosovsku javnost na to da je pred njom "izbor integracije, ili izolacije", navodeći da je "budućnost u miru, dijalogu i saradnji", on je juče apelovao i da se sudbina svih nestalih, bez obzira na njihovu etničku i religijsku pripadnost – "što pre rasvetli". Pomirenje zahteva iskrenost i pravdu, poručio je on, takođe.

Pročitajte još:

Majka ubijenog dečaka iščupala buket sa spomenika žrtvama Goraždevca i "vratila" u policijsku stanicu

Nakon polaganja venaca na spomenik ubijenima, Tači u Goraždevcu građane častio pivom

"Tači položio cveće na spomenik i odao počast ubijenim mladim Srbima: Nikad više" (Foto)

Seljimi: "Tači priznao da su Albanci teroristi"

Tači položio cveće na spomenik ubijenim žeteocima Starog Gracka, porodice odbile da ga prime

"Pregledajući dokumenta o nestalim licima, ponovo sam zaključio da među nestalima nisu samo pripadnici svih zajednica i starosnih grupa, već su i sve profesije, čak i poljoprivrednici, lekari, nastavnici i novinari.

Apelujem još jednom da se sudbina svih nestalih osoba rasvetli što pre, bez obzira na njihovu etničku, ili religijsku pripadnost i profesiju.

Pomirenje među narodima zahteva iskrenost, istinu i zahteva pravdu. Niko ne zaslužuje to više nego porodice  nestalih,“ napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Podsetimo, Hašim Tači je, takođe, prvi kosovski zvaničnik koji se poklonio ubijenim žeteocima u Starom Gracku i ubijenoj deci u Goraždevcu, što je izazvalo negativne reakcije kako srpske, tako i prištinske javnosti.

Petak 19. avgust, 10:40 – KoSSev: Tači upozorio kosovsku javnost da je pred njom izbor integracije ili izolacije

"Veoma je važno da se na političkom i institucionalnom raskršću na kojem se sada nalazi naša zemlja donese pravi izbor u donošenju odluke. Naša budućnost je u miru, dijalogu i saradnji. Ne možemo da ispravimo istorijske nepravde, ali možemo da osiguramo evroatlantsku budućnost. Izbor pred nama je veoma jasan: integracija ili i izolacija," ovo je poruka kosovskog predsednika Hašima Tačija koju je objavio na svojoj Fejsbuk stranici nakon sinoćnjeg obraćanja javnosti. Video obraćanje kosovskog predsednika možete da pogledate ispod.

(B92/Beta) Tači: Za demarkaciju da bismo potvrdili partnerstvo sa SAD-om

Predsednik Kosova, Hašim Tači, uputio je zahtev poslanicima Skupštine Kosova da izglasaju zakon o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

On se u govoru građanima, pošto je spomenuo uspehe Kosova, posebno osvrnuo na Sporazum o demarkaciji, ističući da je to uslov za ostvarivanje vizne liberalizacije sa EU.

Tači se založio i za stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO). 

"Iz prošlosti treba da izvlačimo zaključak o tome u koga treba da imamo poverenje. Poslušali smo Amerikance u Rambujeu, bila je to teška, ali prava odluka. Isto se dogodilo i sa paketom (Martija) Ahtisarija. Kada se bude glasalo o demarkciji, treba da znate da imate veliku istorijsku odgovornost. U vašim rukama je da pokažete da je Kosovo miroljubiva zemlja koja poštuje međunarodno pravo i nema pretenzije ni prema jednoj drzavi," rekao je Tači. 

On je kazao da glasanje za demarkaciju predstavlja dokaz geostrateškog partnerstva sa SAD-om. 

"Nemojte zbog dnevno-političkih interesa i lažne dileme da dovedete u pitanje interese Kosova, jer Kosovo nije izgubilo ni jedan santimetar svoje teritorije," rekao je kosovski predsednik. 

On je naveo da bi neizglasavanje demarkacije predstavljalo početak nanošenja štete Kosovu jer, kako je naveo, "ako ne uspemo u tome, biće kašnjenja u stvaranju Oružanih snaga Kosova i, za neko vreme, i procesa integracija u NATO". 

"Mi ne možemo sada da ispravljamo istorijske nepravde, ali možemo da odezbedimo plasman u budućnost Kosova," naglasio je Tači. 

On je kazao da i Sporazum o formiranju ZSO treba da se ostvari i da to treba da se desi u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. 

Obraćanje predsednika Kosova građanima i poslancima usledilo je dan pošto je slične poruke tokom posete Kosovu uputio i potpredsednik SAD-a Džozef Bajden.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.