Tači: Puna normalizacija, Kosovo u UN za dobrosusedske odnose i regionalnu stabilnost

Dan nakon što je kosovska vlada usvojila platformu za, kako su naveli – "završnu fazu" dijaloga "Kosova i Srbije", kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, danas ju je uručio kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju.

Upravo ova platforma ovlašćuje kosovskog predsednika da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će da bude formirana – vodi razgovore o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Tači se u tom tonu i oglasio na svojoj Fejsbuk stranici, uz fotografiju uručivanja najnovijeg dokumenta: 

To što je Priština povukla taj potez, ni najmanje ne iznenađuje. Pogledajte samo kako su oni u prethodnih nekoliko nedelja pokazali šta misle o pregovorima – ovako je Đurić komentarisao najnoviji dokument iz Prištine, poručivši da bi o platformi trebalo da se oglasi EU kao posrednik dijaloga. Šta je još Đurić poručio, čitajte u posebnoj vesti. 

"Ova faza dijaloga trebalo bi da bude završena pravno-obavezujućim međunarodnim sporazumom, koji omogućava članstvo Kosova u UN, ali i punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, kao i kretanje napred ka evroatlantskim integracijama, bez ometanja."

Kaže i da će kosovski tim u "ovoj završnoj fazi dijaloga" da bude sveobuhvatan, uz "saradnju i koordinaciju svih institucija u zemlji".

"Opredeljeni smo da doprinesemo regionalnoj stabilnosti i uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa svim susednim zemljama," zaključio je Tači.


Pročitajte još: 

Vlada Kosova usvojila platformu za "završnu fazu dijaloga sa Srbijom"

Platforma kosovske vlade: Tači ovlašćen da vodi i okonča dijalog sa BG

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.