Tači: Pre pet godina bilo nezamislivo…

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je, na predsedničkom panelu u okviru Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu – da je nezavisnost Kosova doprinela stabilnosti regiona.

On je istakao da je pre pet godina bilo nezamislivo da predsednici Kosova i Srbije sede zajedno na sastanku.

Na predsedničkom panelu zajedno su sedeli predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i predsednik Kosova, Hašim Tači, uz članove Predsedništva BiH, te predsednike Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Tači je pozvao lidere svih zemalja u regionu da se dobro pripreme za Pariski samit.

On je ocenio i da Kosovo ima političke i ekonomske izazove, ali da je veliki optimista i da smatra da će Kosovo “u nekom momentu, ne tako dalekom” – završiti u EU.

Crnogorski predsednik, Filip Vujanović, poručio je kako treba porediti ekonomije, a ne politike.

"Pristalica sam da se razgovara samo o ekonomskim temama. Kad se govori o političkim temama onda se okrećemo prošlosti. Moramo se suočiti s tim da imamo svoje istine o prošlosti i da se moramo okrenuti budućnosti," zaključio je Vujanović.

On je kazao da Crna Gora nema nerešenih pitanja sa BiH, ali da mora da reši pitanje granice s Kosovom, na šta je reagovao predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, ističući da je Vujanović na taj način uvredio Srbe i da Crna Gora o granicama sa Kosovom treba da razgovara sa Srbijom, a ne vlastima u Prištini.

Hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, rekao je da BiH planira da do kraja iduće godine dobije kandidatski status za EU, ističući da je krajnje vreme da se počne brže i hrabrije raditi na izgradnji poverenja u region.

Čović smatra da je ogroman problem svih zemalja u regionu što ljudi odlaze sa ovih prostora, ocenivši da je jedan od ključnih ciljeva izgradnja infrastrukture koja odgovara standardima EU.

On je rekao da su u BiH napravljeni određeni koraci napred, ali da u svim zemljama i dalje postoje bezbednosni problemi, bez obzira da li su neke zemlje članica NATO-a, ili ne.

Čović je dodao da koliko god vlasti bile nesposobne, privrednici pokazuju da je moguće sarađivati.

"Umesto da mi vama pravimo prostor za rad, evidentno je da vi nas terate da brže donosimo odluke," kazao je Čović i dodao da lideri ne smeju biti robovi izjava političara, ili predstavnika verskih lidera.

Makedonski predsednik Đorđo Ivanov je na pitanje moderatora panela – Kako bi se Aleksandar Makedonski snašao danas u Makedoniji na poslovnom planu, kratko odgovorio – "Ne bi uspeo".

Ivanov je dodao da "ni Isus Hrist, ni Muhamed ne bi uspeli u današnjem dobu u Makedoniji", osvrnuvši se na tešku ekonomsku situaciju u ovoj zemlji.

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa u okviru predsedničkog panela "Dogovor za novo doba" sinoć su prisustvovali Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsedništvo BiH.

Danas u 11 sati najavljena je plenarna sednica lidera regiona.

B92/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.