Tači posle Stoltenberga: Ne možemo da ostanemo talac političke volje Srbije

Već tri godine ulažemo napore kako bismo ubedili Srbe da budu deo procesa i da podrže osnivanje Vojske Kosova. Ali, oni su izjavili da za to nikada neće glasati i da njima direktno diriguje Beograd. Ukoliko bi međunarodna zajednica pružila garancije da će Srbi glasati za promene u Ustavu, onda smo mi spremni da ih sačekamo – ključna je poruka predsednika Kosova, Hašima Tačija, upućena generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu. Njih dvojica danas su razgovarali telefonom, nakon odluke predsedništva Skupštine Kosova da predlog zakona o transformaciji KBS-a u Oružane snage prosledi Vladi Kosova na odobrenje, kako bi se, potom, taj zakon našao pred poslanicima u Skupštini. Predsednik Kosova je, takođe, istakao i da izmena misije KBS-a neće imati nikakvog uticaja na ulogu i misiju NATO-a i KFOR-a, kao i da se neće promeniti "posvećenost Kosova" da nastavi dijalog sa Srbijom. Stoltenberg je, kako je prethodno saopšteno iz NATO-a, zvaničnicima u Prištini poručio da će, ukoliko se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga izmeni kroz zakon, a ne kroz Ustav, NATO morati da preispita svoj nivo predanosti KBS-u, pozvavši ih istovremeno da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom. Sličnu poruku uputila je ambasada SAD-a na Kosovu. U međuvremenu je i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao sa Stoltenbergom. Beograd se protivi formiranju Vojske Kosova, a Premijeru su nakon razgovora, kako je sam kazao, gotovo suze pošle od radosti. Stoltenberg mu je rekao: "Hvala Aleksandre što ste čuvali mir i stabilnost, hvala za strpljenje".

"Obavestio sam generalnog sekretara NATO-a da će se transformacija KBS-a vršiti korak po korak, kako je i planirano, razmatranjem sektora bezbednosti, a koji je izvršen zajedno sa međunarodnom zajednicom," naveo je Tači i dodao:

"Sve će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, koji su sastavljeni zajedno sa međunarodnom zajednicom, Kosovske bezbednosne snage će ostati multietničke i promovisaće multietničnost kao vrednost. Dakle, izmena misije KBS-a neće uticati na međuetničke odnose na Kosovu."

"Izmena misije KBS-a neće imati nikakvog uticaja na ulogu i misiju NATO-a i KFOR-a"

Istakao je i da je uverio Stoltenberga da će poštovati svaki dosadašnji sporazum sa NATO-om i da izmena misije KBS-a "neće imati nikakvog uticaja na ulogu i misiju NATO-a i KFOR-a na Kosovu". 

"Takođe sam generalnom sekretaru NATO-a rekao da će KBS ostati iste, ali da će imati nove nadležnosti i novu misiju i tražio sam da NATO nastavi saradnju sa KBS-om," dodao je, takođe. 

 I Vučić sa Stoltenbergom: "Gotovo da su mi pošle suze od radosti"

Sa Stoltenbergom je danas razgovarao i premijer Srbije, Aleksandar Vučić. Generalni sekretar NATO-a je Vučiću kazao da je NATO protiv formiranje Vojske Kosova zahvalio mu se, na kako je premijer Srbije kazao, tome što je Srbija "sačuvala mir i stabilnost".

"Kad sam završio razgovor sa Stoltenbergom, gotovo da su mi pošle suze od radosti. Mnogo smo radili da promenimo sliku o Srbiji, malo smo uspevali, a danas sam doživeo da mi Stoltenberg kaže – hvala Aleksandre što ste čuvali mir i stabilnost, hvala za strpljenje," rekao je Vučić u obraćanju na mitingu SNS-a u Jagodini.


Pročitajte još:

Stoltenberg Prištini: Preispitivanje podrške NATO, jednostrani koraci nisu od pomoći, budite u bliskom kontaktu sa Beogradom

Ministar Haki Demoli protiv transformacije KBS-a? (Dokument)

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

"Kosovskim Srbima diriguje Srbija"

Kazao je i da je Stoltenbergu preneo da oni žele da transformacija KBS-a izvrši ustavnim izmenama, ali da je to "nemoguće jer kosovskim Srbima direktno diriguje Srbija".

"Ne možemo ostati talac političke volje Srbije"

"I kad bi međunarodna zajednica pružala garancije da će Srbi glasati za ustavne izmene, onda bismo mi bili spremni da ih sačekamo, naveo je, dodajući istovremeno: 

"Ali, ne možemo mi ostati talac političke volje Srbije." 

"Neće se izmeniti posvećenost Kosova da nastavi dijalog sa Srbijom," podvukao je Tači, takođe. 

"Ceo proces biće transparentan, koordinisan i ne jednostran"

On je, kako dalje navodi, "izrazio razumevanje za brigu nekih od članica NATO-a i stavove država članica koje još uvek nisu priznale Kosovo", kojima su, istakao je, takođe zahvalni "na izvrsnom poslu koji su odradile na Kosovu i na konstantnom konstruktivnom stavu u odnosu na Kosovo". 

"Izražavajući uverenje da se pitanje transformacije KBS-a bespotrebno preuveličalo, ponovo sam potvrdio sekretaru Stoltenbergu da će ceo proces biti transparentan, koordinisan i neće biti jednostran," zaključio je Tači. 

Vanredna konferencija za medije: Jedina pretnja regionu povećanje uticaja Rusije

Predsednik Kosova je večeras održao i vanrednu konferenciju za medije, na kojoj je, između ostalog, ponovio ono što je kazao Stoltenbergu. Rekao je da "Republika Kosovo ne pravi nikakve nagle korake", da formiranje Vojske Kosova nije "jednostrana akcija", i da ne predstavlja bezbednosni rizik po Balkan. Konferenciji za medije, prethodio je sastanak Tačija sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu.

"Jedina pretnja miru u regionu je povećanje uticaja Rusije, ruske vojne baze i ruski avioni u Srbiji," naveo je Tači, između ostalog.

Hašim Tači juče je predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju, dostavio Nacrt zakona o transformaciji KBS-a, da bi se on danas našao pred predsedništvom skupštine, te bio prosleđen Vladi Kosova. 

Vlada Kosova, na čelu sa Isom Mustafom još uvek se nije zvanično oglasila po ovom pitanju. Mediji u Prištini od juče, međutim, prenose izjave poslanika iz redova LDK, čiji je lider upravo Mustafa – a koji ističu da tranformacija KBS-a nije moguća bez podrške NATO-a i međunarodne zajednice. 

Usvajanje zakona o formiranju Vojske Kosova – Tačijev "plan B"

Transformacija KBS-a u "Oružane snage Kosova" bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpska lista, koja od oktobra prošle godine ne učestvuje u radu kosovskih institucija – u više navrata je naglašavala da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kao što su to činili sprski poslanici u ranijim sazivima kosovske skupštine.

Kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara, međutim, usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje strategiju za transformaciju BSK u OSK.

Ovom rezolucijom se prešlo na "plan B". Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

Novi nacrt zakona pripremili su kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći usvajanjem ovog zakona da promeni i svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), predlaže se promena misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa – biti "učešće u odbrani suvereniteta". Bezbednosne snage biće opremljene "odgovarajućim oružjem". O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneli su ranije kosovski mediji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.