Tači Nulandovoj: "Vreme je za novi kvalitet u dijalogu između Kosova i Srbije"

Borba protiv korupcije, dijalog sa Beogradom i demarkacija sa Crnom Gorom bile su ključne teme razgovora pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Viktorije Nuland, sa kosovskim zvaničnicima. Ona je juče, u okviru šire posete regionu, boravila na Kosovu i u Albaniji. Nulandova danas boravi u Skoplju i Beogradu.

Po dolasku na Kosovo, Viktorija Nuland se sastala sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, koji ju je, kako se iz njegovog kabineta navodi, obavestio o poslednjim događajima na Kosovu i o njegovim "prioritetima kao predsednika države".

On je rekao da je nakon preuzimanja mandata odmah započeo da promoviše "dekriminalizaciju političke scene" na Kosovu, te da je uspostavljena praksa da lica koja su osuđena, ili optužena, daju ostavke sa političkih pozicija na kojima se nalaze.

Govoreći o događajima na Kosovu, Tači je rekao da je politička scena "prevazišla ružne slike koje su se ranije videle" i dodao da je vreme da se pažnja usredsredi na bitne odluke za Kosovo.

"Demarkacija sa Crnom Gorom treba da se usvoji u Skupštini što pre. Bez razloga je postalo političko pitanje koje ostavlja bez prava građane Kosova, zadržavajući liberalizaciju viza, ali i konsolidaciju države," rekao je dalje Tači.

Stojanović i Tomić sa Nulandovom o problemima Srba

Sa Nulandovom su razgovarali i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za zajednice pri kosovskoj vladi, Ivan Tomić.

"Stojanović i Tomić su Viktoriju Nuland upoznali sa uslovima u kojima živi srpski narod na Kosovu. Poseban akcenat prilikom razgovora stavljen je na problem nezaposlenosti. Stojanović je istakao važnost stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mesta," navodi se u saopštenju iz Stojanovićevog kabineta i dodaje:

"Takođe, na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji i Zajednici srpskih opština. Pomoćnik državnog sekretara Viktorija Nuland se Stojanoviću i Tomiću zahvalila na ukazanom gostoprimstvu i pruženim informacijama."

On je istakao i da Kosovo promoviše dobre susedske odnose, obuhvatajući i Srbiju.

"Obe strane treba da sprovedu sve sporazume koji su do sada postignuti. Vreme je za novi kvalitet u dijalogu između Kosova i Srbije, koji će doneti pomirenje i bolje susedske odnose i više saradnje," rekao je on i dodao:

"Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, obuhvatajući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja Oružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo na 'veto' u procesu formiranja kosovske vojske."

S druge strane, pomoćnica državnog sekretara SAD-a, Viktorija Nuland, rekla je da je zadovoljna posetom i „prenela pozdrave Baraka Obame i američke administracije predsedniku Tačiju i kosovskom narodu“.

"Bili smo zajedno sa predsednikom Obamom u Varšavi i predsednik vam šalje njegove pozdrave, kao i zamenik predsednika, Džo Bajden, koji je pozdravio napredak u bitnim koracima koje Kosovo treba da preduzme u narednim mesecima," rekla je Nuland.

Ona je "pozdravila i dostignuća Kosova, posebno u borbi protiv korupcije", ali je naglasila da treba da se radi "još više."

"Pravda ostaje prioritet za SAD," rekla je Nuland.

Ona je rekla da je "pažnja EU premeštena sa regiona Balkana", te da će "SAD u jesen biti usredsređene na predsedničke izbore" i da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo "same da preduzmu potrebne korake radi konsolidacije njihovih država, ali i u njihovim odnosima."

"Dobro je što je Kosovo učinilo potrebne korake pre jeseni i tako sačuvalo momentum pozitivnih razvoja," zaključila je Nuland.

Mustafa: Kosovo će se baviti pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom

Nulandova se, takođe, sastala sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom.

Premijer Mustafa je, navodi se iz njegovog kabineta, govorio o "aktuelnim procesima i posvećenosti kosovskih institucija za rešavanje važnih pitanja u vezi sa evroatlantskom budućnošću Kosova".

U tom kontekstu, Mustafa je rekao da će se kosovske institucije, „koje se zasnivaju na podršci SAD“, baviti pitanjem demarkacije između Kosova i Crne Gore, "čime je otvoren put za slobodno kretanje za građane Kosova u zemlje EU."

Izražavajući zahvalnost za podršku koju nudi Kosovu, kosovski premijer je izrazio punu posvećenost jačanju strateškog partnerstva i saradnje između Amerike i Kosova, dodaje se iz kabineta kosovskog premijera.

Premijer Mustafa je naglasio i interes rada na "preoblikovanju vlade, koja bi uključivala smanjenje osoblja, angažovanje mladih i povećanje efikasnost i ubrzanje procesa reformi."

Nulandova je na ovom sastanku pohvalila "napredak koji je postignut" i izrazila podršku SAD za dalje procese na Kosovu, naglasivši "značaj rešavanja pitanja demarkacije granice između Kosova i Crne Gore, kao vrlo važnog procesa za otvaranje perspektive integracije Kosova u EU".

Ona je takođe pohvalila reforme u ekonomskom razvoju, borbu protiv terorizma i izrazila podršku za izgradnju termoelektrane "Novo Kosovo" i "ohrabrila nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.