Tači nezakonito dodelio još jedan mandat konzulu u Tirani

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: Kosovsko predsedništvo

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Presednik Tači nastavlja da osporava odluke Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, odbijajući povlačenje diplomata kojima je mandat istekao i koji imaju problema sa zakonom. Početkom septembra predsednik je nelegalno potpisao ukaz kojim se mandat generalnog konzula u Tirani, Haljima Krasnićija (Halim Krasniqi), produžuje na još četiri godine.

Iako Predsedništvo nije razjasnilo pravni osnov uredbe, Ministarstvo spoljnih poslova je reklo Kohi da su podneli zahtev za povlačenje Krasnićija iz konzulata.

„Ministatvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo je u skladu sa rokovima i poštujući po zakonodavstvu na snazi, prosledilo zahtev Predsedništvu za povlačenje iz misije generalnog konzula, gospodina Haljima Krasnićija. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije donelo nijednu drugu odluku o predmetnom slučaju pa vas molimo da predsedništvu uputite vaša pitanja“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Odluku o povlačenju Krasnićija doneo je 30. marta ove godine bivši ministar Gljauk Konjufca. Ali je predsednik odbio da donese odluku o povlačenju za vreme Konjufce, ali i nakon dolaska Meljize Haradinaj na čelo Ministarstva.

Prema Zakonu o spoljnoj službi, imenovanje generalnih konzula vrši se ukazom predsednika Republike Kosovo, na preporuku ministra spoljnih poslova. U slučaju Krasnićija, koji je brat sekretara vlade, Fitima Krasnićija, ova preporuka je izostala.

Prema zakonu, oni koji su imenovani na mesto ambasadora i šefa misije, koji nisu vršioci dužnosti spoljne službe, služe samo jedan mandat, a po njegovom završetku Ministarstvo nema obavezu prema njima.

Na kraju prvog mandata, Krasnićija je optužio zvaničnik konzulata da ga je fizički napao, slučaj o kojem je izvestila Koha Ditore.

Iako ministarstvo spoljnih poslova nije dalo razjašnjenje o epilogu ovog slučaja, Koha saznaje da je Disciplinska komisija zaključila slučaj iz tog razloga što oni ne mogu igrati ulogu Suda. Ali, tužba bivšeg zvaničnika konzulata takođe je podneta Osnovnom sudu u Prištini pre pet meseci. Koha je poslala upit ovoj instituciji o napretku u slučaju, ali odgovora nije bilo.

Zakon o službi u inostranstvu obavezuje na suspendovanje službenog lica sa rada „kada se protiv njega/nje pokrene krivični postupak, do donošenja konačne sudske odluke“.

Takođe, u članu 6, koji se bavi „Imenovanjem ambasadora i šefova misija“, zapisano je da ambasadori, generalni konzuli i drugi šefovi misija ne bi trebalo da budu pod istragom.

Haljim Krasnići je imenovan za generalnog konzula u Tirani 26. aprila 2016. godine, ukazom koji je potpisao predsednik Hašim Tači, istog meseca kada je i imenovan za predsednika države. Uredba je stupila na snagu na dan potpisivanja, uprkos činjenici da u to vreme nije bio formiran konzulat, dok je Krasnići radio u okviru ambasade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.