Tači na sednici Vlade: Specijalni sud nepravda ali obaveza, primer smo pomirenja

Predsednik Kosova, Hašim Tači, obratio se, uoči proslave desetogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, članovima Vlade Kosova. Ponovio je stav oko Specijalnog suda, rekavši da je njegovo osnivanje "istorijska nepravda, ali i obaveza Kosova".

Tači je rekao da je krajnje vreme da Evropska unija potvrdi da je cela jugoistočna Evropa deo EU. Dodao je da je potpisivanje SSP-a priznanje za postignute reforme.

Tači: "Sever bio pod kontrolom ilegalnih struktura, rasporedili smo tamo našu policiju"

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa engleskog)

"Pre samo deset godina Sever je bio pod kontrolom ilegalnih struktura, sada je situacija drugačija. Pronašli smo rešenje, rasporedili smo tamo našu policiju," rekao je Tači. 

Tači je takođe pozvao Vladu da ispune kriterijume EU, uključujući i ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore.


Gazeta Express – Kosovo prvi put učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama

Kosovo po prvi put učestvuje na Zimskim igrama sa samo jednim sportistom. Alpski skijaš Aljbin Tahiri (28) koji je rođen i odrastao u Sloveniji predstavlja Kosovo, rodnu zemlju oba roditelja.

Nacionalni olimpijski komitet Kosova, prvi put će na Olimpijskim zimskim igrama predstavljati alpski skijaš Aljbin Tahiri, koji će se takmičiti u svim alpskim skijaškim disciplinama.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na ceremoniji u ponedeljak predao kosovsku zastavu kosovskom skijašu. Aljbin je naučio da skija kao dete u Sloveniji, gde je odrastao i gde je alpsko skijanje veoma popularno. 

Rekao je da njegovo prisustvo na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu, u Južnoj Koreji 2018. – puno znači njemu i njegovoj zemlji i da je to samo početak onoga što će, nada se, biti sjajna budućnost.

Tahiri je jedini učesnik koji predstavlja Kosovo na ovom takmičenju.

Predsednik Kosova je i ovom prilikom izneo svoj stav o Specijalnom sudu:

"Što se tiče Specijalnog suda, iako istorijski neopravdano, Kosovo je preuzelo svoje obaveze i to će uraditi sa sporazumom koji smo postigli. Ova odluka je doneta da održi strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i NATO-om."

Osvrnuo se i na dijalog sa Srbijom, rekavši da razgovori sa Beogradom sada ulaze u poslednju fazu.

"Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji podrazumeva normalizaciju odnosa i međudržavno priznanje. Nema sumnje da smo mi primer za mir i pomirenje, primer da dijalog gradi bolje odnose za sve," rekao je Tači.

Na kraju svog obraćanja predsednik Kosova je Vladi Kosova izneo tri predloga – o izgradnji stambenog kompleksa državnih institucija, muzeja nezavisnosti i spomenika slobode.

Današnjoj sednici nisu prisustvovali srpski ministri.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.