Tači lobira, traži podršku za nova priznanja, učlanjenje Kosova u INTERPOL

Tači i kralj Jordana
Tači i kralj Jordana, Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od sekretara Organizacije za islamsku saradnju (OIS) Jusefa Bin Ahmada Al-Otaimina podršku OIS-a za nova priznanja Kosova, te učlanjenje u INTERPOL i druge međunarodne organizacije. Razgovarali su u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„OIS je i u prošlosti podržavao Republiku Kosovo u povećanju broja priznanja i učlanjenju u međunarodne organizacije. Očekujemo nastavak vaše podrške,“ rekao je Tači tokom ovog sastanka, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

S druge strane, generalni sekretar OIS-a naveo je da će ova organizacija da nastavi sa „opštom podrškom“ Kosovu.

Tači je identičan zahtev imao i za kralja Jordana Abdulaha II.

„Kosovu je potrebna podrška Jordana u vezi sa učlanjenjem u INTERPOL, ali takođe i da lobira kod drugih zemalja radi povećanja broja priznanja,“ rekao je Tači, stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Kralj Jordana potvrdio je da Kosovo „može da računa“ na podršku Jordana u vezi sa učlanjenjem Kosova u međunarodne organizacije.

Kako dodaju iz kosovskog predsedništva, očekuje se da Tači održi sastanke i sa drugim zvaničnicima.

U Njujorku uz Tačija borave i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli. I oni su održali niz sastanaka, a Pacoli je uz tvitove o sastancima objavio i onaj sa video zapisom rukovanja sa američkim predsednikom Donaldom Trampom:


Pročitajte još:

Dačić: Nacionalni prioritet postizanje rešenja za Kosovo. Grabar-Kitarović: Načelo Badinterove komisije da ostane uklesano u kamenu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.