Tači lobira: Kosovo i Sveti Vinsent i Grenadini da ozvaniče prijateljstvo

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se sinoć u Njujorku sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Svetog Vinsenta i Grenadija, Luisom Strekerom (Louis Straker). Ovo je jedna od zemalja članica organizacije Karipska zajednica (CARICOM) koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. "S toga, Kosovo je zainteresovano da uspostavi diplomatske odnose sa Svetim Vinsentom i Grenadinima kako bi se prijateljstvo među našim državama ozvaničilo," poručio je Tači tokom ovo sastanka.

Tači se nalazi u višednevnoj poseti Njujorku, povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, gde je održao niz bilateralnih sastanaka sa nizom svetskih lidera. U Njujorku je takođe održao sastanak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini i srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, koji takođe boravi u američkom gradu zbog zasedanja GS-a UN-a.

"Našu državu je priznalo 114 suverenih država i ona je članica u više od 60 organizacija. Iz CARICOM-a do sada je 10 država priznalo nezavisnost Kosova i uspostavilo je diplomatske odnose sa nama," takođe je Tači poručio Strekeru.

On je istakao i da je Kosovo "konsolidovalo svoj međunarodni status" i da "postepeno postaje potpuno integrisana članica u međunarodnu zajednicu".

Poslednja zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova je Bangladeš, a zemlja CARICOM-a – Surinam. Detaljnije o ostalim priznanjima kosovske jednostrano proglašene nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.