Tači: Kratkoročni politički ciljevi rizikuju evropsku budućnost Kosova

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači iskoristio je društvenu mrežu Facebook da komentariše ratifikaciju demarkacije, liberalizaciju viznog režima i Strategiju proširenja Evropske komisije. Tači je napisao da bi bezvizno putovanje bila najbolja vest za Kosovo na desetu godišnjicu nezavisnosti.

"Ostalo je nekoliko dana do objavljivanja Strategije proširenja Evropske komisije za evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je istorijska prilika za Kosovo da bude uključeno u ovu strategiju, a građani Kosova da imaju jasnu sliku o narednim koracima ka integraciji u Evropsku uniju," napisao je Tači.

Gazeta Express – Haradinaj: O demarkaciji sa Crnom Gorom nema razgovora

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da nema prostora za razgovor o spornom Sporazumu o demarkaciji granice sa njegovim kolegom iz Crne Gore Duškom Markovićem, za koga se očekuje da poseti Prištinu 6. februara.

Haradinaj koji je komentarisao posetu svog kolege iz Crne Gore rekao je da će se sastanak fokusirati na odnose između dve zemlje, sa ciljem implementacije protokola o saradnji.

"Kada je u pitanju demarkacija, nacrt zakona je prosleđen Parlamentu i nema prostora za razgovor o ovom pitanju između dva premijera," rekao je Haradinaj.

"Ova jasnoća, zajedno sa besplatnim i bezviznim putovanjem, bila bi najbolja vest za svakog građanina Kosova na desetu godišnjicu nezavisnosti naše zemlje. Evropsku uniju, koja ima ovu strategiju i druge važne odluke za našu zemlju, ne zanima šta građani žele, ali je zainteresovana da vidi kako su njihove institucije ispunile njene zahteve," kazao je predsednik Kosova.

U ovoj objavi, Tači je postavio dva pitanja u vezi sa budućnošću Kosova prema Evropskoj uniji i viznom liberalizacijom.

Indirektno on ih naziva "kratkoročnim političkim ciljevima" – stavove o neratifikaciji demarkacije.

"Dakle, ovo nije nepoznanica ovde. Hitno pitanje koje imamo pred sobom jeste – da li ćemo učiniti ono što je potrebno kako bi se uklonile sumnje da želimo budućnost u EU? Da li želimo da našoj omladini pružimo priliku da se trude za zasluženu budućnost u evropskoj porodici? Ili želimo da ih zauvek zbunjujemo kratkoročnim političkim ciljevima," napisao je predsednik Kosova.

Prema Tačijevim rečima, sada nije trenutak za krivicu i izgovor, već za postupke u interesu države.

"Sada nije vreme za krivicu ili opravdanje, već za postupke u interesu države i građana. Ne mogu dovoljno da naglasim da je u ovim trenucima neophodno pokazati odgovorno rukovođenje," napisao je Tači.

Na kraju, imao je apel.

Tači traži da se ratifikuje demarkacija sa Crnom Gorom i, prema njegovim rečima, zapečati evropska perspektiva Kosova i vizna liberalizacija.

"Takva odluka je ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, zemljom koja je donela teške odluke u vezi sa Kosovom i kojoj smo zahvalni. Moramo učiniti ono što je u najboljem interesu građana – jasna evropska perspektiva i slobodno kretanje naših građana ka Evropi," zaključio je u Facebook objavi predsednik Kosova, Hašim Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.