Tači: Kosovo član 3 međunarodna sportska saveza; Zeri: Srbija i Rusija glasale za članstvo Kosova u UCI

Kosovo je primljeno u tri međunarodna sportska saveza – Međunarodnu vazduhoplovnu federaciju (FAI), Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) i Međunarodnu biciklističku uniju (UCI), saopštio je na svom Fejsbuk profilu kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači. Ipak, samo je Međunarodna vazduhoplovna federacija zvanično potvrdila prijem Kosova i to na svom Tviter nalogu, dok kosovski mediji, međutim, prenose da su navodno i Srbija i Rusija glasale za članstvo Kosova u Međunarodni biciklistički savez. 

"Kosovo sigurnim koracima internacionalizuje svoj sport. Danas je postalo član Međunarodne teniske federacije, Međunarodne biciklističke unije i Međunarodne vazduhoplovne federacije. Sledeća godina je godina novih šansi za naše atlete," naveo je Tači na svom profilu društvene mreže.

Da je Kosovo primljeno u FAI, potvrdila je i ova međunarodna sportska organizacija na svom zvaničnom Tviter nalogu u kratkoj objavi da je "Vazduhoplovni savez Kosova novi aktivni član FAI-a", a da je u pitanju punopravno članstvo Kosova potvrdio je kosovski ministar sporta i omladine, Kujtim Šalja, koji je čestitao "liderima saveza i svima onima koji su doprineli ovom važnom vazduhoplovnom uspehu Kosova."

"Vest o prihvatanju VSK-a (Vazduhoplovni savez Kosova) sa punim pravima u FAI na konferenciji u Roterdamu u Holandiji je dostignuće za vazduhoplovstvo Kosova i događaj za sport u celini," rekao je Šalja, dodajući da je ovo dokaz da se sport na Kosovu "brzo internacionalizovao".

Međutim, iz Međunarodne teniske federacije (ITF) i Međunarodne biciklističke unije (UCI) nije još uvek saopšteno da je Kosovo primljeno u njihovo članstvo, ali su i kosovski mediji preneli vest da je Kosovo primljeno u čak tri međunarodne sportske organizacije. Oni, međutim, izveštavaju, pozivajući se na izjavu predsednika kosovskog biciklističkog saveza, Avnija Nuhija, da su navodno i Srbija i Rusija glasale za članstvo kosovskog biciklističkog saveza u UCI.

"Redak i interesantan događaj se odigrao na kongresu Međunarodne biciklističke unije. Zapravo su i Biciklistički savezi Rusije i Srbije glasali za prihvatanje Biciklističke federacije Kosova u Međunarodnu biciklističku uniju," navodi Zeri, dodajući da je to za list "Bota sot" potvrdio Avni Nuha, koji se nalazi u Ričmondu u Americi, gde se održava kongres UCI.

"Svi delegati su glasali, čak i Rusija i Srbija. To je jedna retka koincidencija," rekao je on, dodaje Zeri. 

Iz srpskih sportskih saveza ovih sportova do objavljivanja ove vesti nije bilo saopštenja u vezi sa članstvom Kosova. Osamnaest međunarodnih i evropskih saveza + MOK 

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom, a nedavno, u junu, je učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.