Tači: INTERPOL da poništi poternice iz Srbije

Predsednik Kosova, Hašim Tači, zatražio je juče od generalnog sekretara INTERPOL-a, Jirgena Štoka, da se sve poternice koje je "Srbija raspisala za građanima Kosova ponište". Poternice su "političke motivisane" i "neodržive", smatra Tači. On se sa Jirgenom sastao u okviru Konferencije o bezbednosti u Minhenu. Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima prijema Kosova u INTERPOL-u, kao i o načinu "produbljivanja" saradnje sa ovom organizacijom.

"Mi imamo potrebu za INTERPOL-om, ali i INTERPOL ima potrebu za Kosovom, za što bržim informisanjem," kazao je Tači. 

 Kosovo za učlanjenje u INTERPOL-u aktivno lobira od 2015. O tome čitajte u našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Štok je, sa druge strane, naveo da je "otvoren za saradnju sa Kosovom" i da očekuje da se okončaju unutrašnje procedure i da se započne razmatranje prijave Kosova za učlanjenje.

Tači se, osim sa Štokom, u Minhenu sastao i sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom  Hanom, evropskim komesarom za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom i predsednikom Slovenije, Barutom Pahorom. 

Zahtev za učlanjenje u INTERPOL-u, Priština je podnela prošle godine, a odluka o prijemu, o kojoj je trebalo da se raspravlja početkom novembra na Generalnoj skupštini ove organizacije – odložena je. Saradnja INTERPOL-a i Kosova sprovodi se posredstvom UNMIK-a, preko kojeg se i podižu poternice za građanima Kosova, a na osnovu memoranduma sa INTERPOL-om, potpisanim 2002. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.