Tači: Ako se izborni sistem ne promeni, zauvek ću napustiti politiku

Tači
FOTO: John MacDougall/ AFP

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski predsednik Hašim Tači, u emisiji „Lično“ koju vodi Krenar Vokši Šalja na RTV Dukađini, rekao je da mu je najmanja briga kako će da završi svoju političku karijeru.

„U partiju se neću vraćati. Ni u Demokratsku partiju, niti u bilo koju drugu. Neću se vratiti u parlament kao poslanik. Ne nameravam da se ponovo kandidujem za premijera ili da vodim bilo kakav mandat Vlade Kosova“.

Prvi čovek zemlje hvalio se načinom na koji je postao premijer, kritikujući ostale posleratne premijere.

„Kao premijer privremene vlade Kosova tokom rata, ali i posle, i sa dva legitimna mandata od građana Kosova, ja sam bio jedini kosovski premijer koji je imao pun mandat zahvaljući glasovima građana Kosova. Svi ostali su bili imenovani u različitim političkim koalicijama“.

Tači je rekao da je zahvalan političkom spektru koji je glasao za njega za predsednika Kosova, i da će nastaviti da bude faktor ujedinjenja bez razlika.

On je takođe dao prognozu svoje političke budućnostu u pogledu mogućnosti da se ponovno kandiduje za predsednika.

„Ukoliko dođe do ustavnih promena i predsednik bude biran direktnim glasovima građana, ja ću se kandidovati i uveren sam da bih pobedio, a ako sistem ostane isti, neću dozvoliti, zbog svojih principa i etike, da budem deo bilo kakvih kalkulacija ili reizbora političkih kombinatorika u Prištini“.

„Dakle, ako se predsednički izbori održe direktnim glasanjem naroda, ja ću se kandidovati i biti izabran, ako ne, zauvek ću se pozdraviti sa politikom“, rekao je, između ostalog, Hašim Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.