Ta fina letnja prašina

Nije teško trgnuti se iz učmalosti i videti da je došao mesec jun, letnje vreme, maturanti i pesma, miris slane vode, sitan pesak prija asfaltsko betonskim žuljevima, smokve, Ray Ban, i jedinstven miris mleka za sunčanje sa faktorom 30 od čije cene proklinješ Sunce. Meteorolozi kao u inat predviđaju idealno vreme, cena nafte miruje i opada svuda osim tamo gde treba da se natoči, a deca – kao i sva deca u kontinentalnim državama, sanjaju more. Jer baš trebaš biti debilast pa poželeti da odeš kod babe i dede pa drugarima da pričaš kako si bio na moru. Kod babe i dede su uvek otvorena vrata a često kada ih posetiš i sami ti daju nekih 5000 dinara. Tako da je to njihova ideja, bez ikakvog visokog obrazovanja. Ali kada skinemo naočari i širom otvorimo oči, videćemo da ništa nije tako kako izgleda jer neko nam je ubacio onu finu saharsku prašinu pa oslepesmo kolektivno i kolateralno. Idemo redom.

Poslednjih mesec dana tačno ne znamo ko je srećniji, maturanti ili roditelji. Maturanti zasluženo prelaze iz jedne faze školovanja i odrastanja u drugu, mnogo ozbiljniju i odgovorniju, da ne kažem suroviju. Roditelji – jer su ponosni na svoju decu i nadaju se daljim i novim uspesima, opredeljivanju juniora za određene oblasti, nauke, budući život. Ali… Posmatrajući tokove u našem gradu i procese koji se odigravaju bez našeg znanja, odobravanja, veoma lako se stvara crv sumnje u neku srećnu budućnost naših maturanata. Prvi razlog je da opravdano nismo sigurni pod čijim obrazovnim sistemom će upisati srednju školu a drugi je da smo skoro pa sigurni da je neće završiti u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Jer ovde se mnogo toga izmenilo za dve godine pa ne treba biti pametan da naslutiš šta će biti za četiri. Malo gore su slutnje za visoko obrazovanje jer je sistem liberalniji pa će mnogi ponešeni olakšicama u plaćanju školstva, smeštaju i ishrani, kriterijumom ocenjivanja upisati željeni fakultet a završiti ga u nekoj drugoj državi pod izgovorom da nije važan pečat na Diplomi.

Veoma je važan i to nije razmena studenata, niti njihova volja da studiraju u inostranstvu. Nadam se da će imati ko da im sleže ramenima kada dođe do toga, jer ti diplomci su sigurno pametni već odrasli ljudi. E da, važno je do neba i nazad da našim maturantima niko nije rekao da ma koje škole završili, poslodavac im više neće biti Republika Srbija, već tzv. Republika Kosovo. Ipak, neka naši maturanti slave, zaslužili su i neka ostanu naši. A o problemima ćemo na jesen, kada se slegne fina letnja prašina.

Ako ste primetili, fenomen da Premijer jedne kontinentalne države pozove građane da letuju u granicama iste dok preko njene teritorije prolaze „karavani“ srećnih turista koji hrle nekoj od obala i nije imalo odjeka kod istih. Razloga je nekoliko. Mi smo celog života turisti u svojoj zemlji, promenili smo po nekoliko gradova, regiona. Prosečan komercijalista u ovoj državi kod nekog privatnika bolje poznaje svaku rupu na ovim putevima i u ovim granicama, nego što prosečan Evropljanin poznaje svoju četvorospratnu zgradu. On sigurno neće trošiti odmor (ako ga bude i imao) na istim tim mestima. Drugi razlog je da svako od nas ima neko svoje selo, ili tuđe gde ode da se ogrebe o malo domaće hrane, poseti starine, upozna dalju rodbinu. Svi nedavni ratovi su takođe stravično razvili domaći turizam tako da polovina građana ne zna tačno gde im je dom a gde će osvanuti za godinu dana. Uspešni otkazi i nemogućnost zapošljavanja mnoge mlade su spakovali i poslali ka većim gradskim centrima.

Pa kome je još stalo da se opet vrti u krug? Pa onom ko baca prašinu u oči. Tako je najlakše kupiti socijalni mir. Sunce je štetno, nemojte na more, u Crnoj Gori nema vode, u Grčkoj je kriza, Bugarska na Crnom Moru a tamo su ludi Rusi na Krimu…Turska se petlja sa Sirijom pa ni tamo nije poželjno… Poenta je da pošto evidentno sve manje novca imamo, a sve više računa, logično bi bilo da prihvatimo vapaj njegove Prevashodnosti i ne idemo nikud. Jer i u Srbiji nećete naći ni hostel gde ćete prenoćiti ispod 15€ a hotel srednje kategorije nikako ispod 30 za noć. Koliko se sećam, toliko je apartman u CG a krevet je oko 10€ sa ili bez pogleda na more, ali ipak ćemo pokvasiti noge i slikati se na plaži sami i nepozvani, pred našim kamerama. Nismo šugavi i mi to znamo.

Na kraju moram priznati da nisam priželjkivao ovo leto. Sigurno je za nas na Severu da kada se vratimo sa odmora, više ništa neće biti isto. Jer dok se mi budemo opuštali, neko će raditi punom parom. Ova letnja prašina će mnogo toga sakriti, maskirati. Ostaće samo tragovi. I ne znam, bojim se da u duhu razvoja domaćeg turizma, ne ostanemo bez jezera nam. Zli jezici kažu da Gazivode iz raznih prevashodnosti putuje negde na jug. Tura od 23. juna. Sve što tada ode više nam se neće vratiti. Neka je prokleta ova letnja prašina.

            

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.