SZLJPS: Pokretanje postupka protiv Rakića mešanje u unutrašnje stvari Kosova

Rakić Goran Izbori
FOTO: KoSSev

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu reagovao je povodom obaveštenja Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, da je pokrenula postupak protiv direktora JKP „Standard“, a ujedno ministra i zamenika premijera u kosovskoj vladi, Gorana Rakića, zbog sumnje da nije prijavljivao prihode i imovinu. Beogradu su, kako je prenela Gazeta Express, poručili da ovaj potez predstavlja „grubo mešanje Srbije u unutrašnje poslove Kosova“, a Rakiću da „ukoliko prihvati istragu kao legalnu, podese ostavku sa funkcija u kosovskoj vladi“.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) javio je juče da je zbog sumnje da je prekršio zakon, jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio imovinu i prihode, ova institucija pokrenula postupak protiv direktora JKP „Standard“ i ministra administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi, Gorana Rakića, kao i još protiv još dva funkcionera sa Severa Kosova.

Ukoliko se ispostavi da im je motiv bio da sakriju imovinu, ovi funkcioneri mogli bi da budu kažnjeni i zatvorom od šest meseci do pet godina, što podrazumeva i otkaz i zabranu obavljanja javne službe 10 godina, javio je CINS.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu, čije je saopštenje prenela Gazeta Express, pokretanje postupka protiv Rakića vidi kao „još jednu provokaciju“ Srbije uperenu protiv Kosova, institucija i njenih zvaničnika.

„Ova akcija predstavlja grubo mešanje Srbije u unutrašnje stvari Kosova i njom se Goran Rakić tretira kao građanin i državljanin Srbije. Vlada Kosova i premijer Hoti, moraju da se izjasne o ovom slučaju jer je neozbiljno, ponižavajuće i gazi se kredibilitet ukoliko dozvolimo državi Srbiji, koja ima destruktivno i neprijateljsko ponašanje prema Kosovu, da sprovede istragu protiv naših najvećih zvaničnika, uključujući i Gorana Rakića“, poročuju iz ovog Saveta.

Ujedno navode da bi o samom postupku trebalo da se oglasi i Goran Rakić.

„Ukoliko prihvati ovu istragu kao legalnu, onda mora da podese ostavku sa funkcije koju obavlja u Vladi Kosova, a u suprotnom, mora da ga razreši sa ove funkcije premijer Hoti“, navode.

Ne možete biti predvodnik paralelnog preduzeća, prihvatiti istragu Agencije za borbu protiv korupcije Srbije i istovremeno biti potpredsednik Vlade Kosova

Prihvatanjem ovakvog postupka, „Kosovo prihvata podelu pravnog suvereniteta sa Srbijom“, dodaju.

„U svetu ne postoje slični slučajevi i normalna država to ne bi prihvatila“, zaključujuje se u saopštenju.

Podsetimo, kako je javio CINS, postupci su pokrenuti i protiv dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, Veroljuba Stankovića i direktora JKP „Vodovod Ibar“ u Kosovskoj Mitrovici, Miodraga Ralića.

Iz Agencije navode da se trenutno proverava da li ima osnova da se pokrenu postupci i protiv predsednika Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, koji trenutno ujedno vrši funciju v. d. gradonačelnika Severne Mitrovice, direktora Osnovne škole Sveti Sava u istom gradu Milorada Jovanovića, kao i protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića.

Niko od njih, prema istraživanju CINS-a, Agenciji nije prijavio zaradu i imovinu.

Pročitajte još:

Agencija pokrenula postupak protiv Gorana Rakića i još dva srpska funkcionera sa Kosova

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu

Srpski funkcioneri na Kosovu ne prijavljuju imovinu i prihode po srpskom zakonu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.