Svi treba da govorimo u ime žrtava

ABot
FOTO; KoSSev

Danas je Svetski dan ljudskih prava. Tim povodom, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Nikolas Ebot (Nicholas Abbot), napisao je autorski tekst, koji objavljujemo u nastavku.

Na Dan ljudskih prava i na kraju kampanje „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja, želeo sam da pišem o temi koja meni lično mnogo znači. Širom sveta postoji previše žena i muškaraca koji su žrtve seksualnog nasilja tokom prethodnih sukoba (SNTS), a mnogo više njih je u opasnosti da doživi seksualno zlostavljanje u aktuelnim sukobima.

SNTS je zločin počinjen nad ženama, devojčicama, muškarcima i dečacima koji je direktno ili indirektno povezan sa sukobom. Ovaj zločin se može sprečiti i on je kažnjiv prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, međunarodnom humanitarnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je svetski lider u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i ponosni smo što podržavamo žrtve SNTS širom sveta. Angažovanje na SNTS i njegovom sprečavanju je prioritetno pitanje za našu novu ministarku spoljnih poslova, Liz Tras (Liz Truss), za našu širu spoljnu politiku i za mene.

Nedavni događaji u Avganistanu i drugim zonama sukoba pojačavaju potrebu za proširenjem rada i povećanjem naše međunarodne ambicije u borbi protiv ovog zločina. Svačija je odgovornost da reaguje na SNTS i UK se pridružuje mnogim zemljama u rešavanju ovog pitanja, uključujući Kosovo.

Naš rad na SNTS na Kosovu je učinio Ujedinjeno Kraljevstvo jednim od vodećih zagovornika i pristalica pitanja SNTS. Uz sredstva iz Velike Britanije, podržavamo preko 1500 žena i muškaraca žrtava, a preko vladine komisije i četiri lokalne nevladine organizacije.

Ova podrška ima za cilj unapređenje opšteg socijalnog i psihološkog blagostanja preživelih i članova njihovih porodica, putem aktivnosti podizanja svesti o stigmi, podrške pristupu pravdi, rehabilitacionih usluga i podrške pristupu programima reparacije od strane Vlade Kosova.

Takođe podržavamo nova istraživanja u vezi sa transgeneracijskom traumom, koja pokazuju kako je moguće da deca naslede traumu od žrtava SNTS. Ovo istraživanje će obezbediti alate za one koji se stručno bave ovom temom, kao i za kreatore strateških politika za preventivno delovanje, što će značajno promeniti živote žrtava i njihovih porodica.

Od kada je naša podrška počela na Kosovu 2014. godine, i lokalne NVO i Vlada Kosova postigli su mnogo. Dve žrtve su javno govorile kroz globalno priznatu kampanju „Budi moj glas“. Shodno tome, ove godine smo videli prvu osudu za zločine seksualnog nasilja tokom sukoba, a od strane kosovskih sudova.

SNTS nije problem samo za žene. Na Kosovu i širom sveta muškarci i dečaci su žrtve SNTS – ovo je problem koji ne prepoznaje rod i koji zahteva podršku nevezanu za rod. Kroz kampanju, lokalne nevladine organizacije su organizovale sastanke sa muškarcima koji su žrtve SNTS. Ovo je bio i prvi put na Kosovu.

Vlada Kosova je osnovala Komisiju koja će obezbediti reparaciju žrtvama (trenutno više od 1000 žrtava prima reparaciju, uključujući muškarce). Pored toga, izrađen je Protokol o identifikaciji, istrazi i postupanju u slučajevima seksualnog nasilja tokom rata, kako bi služio kao vodič institucijama koje su uključene u istrazi slučajeva SNTS.

Žrtve se i dalje suočavaju sa mnogim izazovima, posebno sa stigmom i pristupom pravdi. Ovo su glavni izazovi sa kojima se suočavaju žrtve, jer ako ljudi ne mogu da pričaju o svom iskustvu, ne mogu da traže pravdu. Nevladine organizacije i Vlada Kosova se bave ovim izazovom, a kampanja za podizanje svesti „Budi moj glas“ je jedan takav primer.

Nevladine organizacije kontaktiraju sve zajednice na Kosovu da progovore o seksualnom nasilju i da pokažu društvu i žrtvama da postoji podrška.

Borba protiv stigme sa kojom se suočavaju žrtve je teška, ali jedan od načina na koji svi možemo da doprinesemo tome je da progovorimo. Žrtve moraju da znaju da preživljavanje seksualnog nasilja nije zločin. Društvo treba da bude glasno, da o tome više raspravlja i da pokaže veru u žrtve. Moramo da učvrstimo činjenicu da je seksualno nasilje kažnjivo po zakonu i da njegovo iskustvo nije sramota.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.