Svetski i evropski šampion u pauerliftingu Rade Savić od ove nedelje student i trener DIF-a u Leposaviću

Svetski i evropski prvak u pauerliftingu (powerlifting), ili zvanično najjači čovek u svetu, Rade Savić, rođen je u Gornjem Milanovcu, živi u Smederevu. Od ovog meseca je zvanično i student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću. I ne samo to – o sportu snage podučavaće istovremeno i svoje nove kolege i nada se novim šampionima baš iz ovog kraja.

„Izuzetna osoba koji je postizao vrhunske rezultate a pored toga je željan da se edukuje, da nastavi školovanje na našem fakultetu,“ kaže dekan fakulteta Veroljub Stanković ekipi RTV Mira koja je posetila Miloša Savića na DIFu-.

Novi student će, međutim, i svoje iskustvo rado preneti kolegama na fakultetu.

S obzirom na to da je promoter svoje discipline i da drži predavanja širom sveta, fakultet ga je angažovao i kao specijalnog trenera. Biće operativni trener za sve dizačke discipline na leposavićkom fakultetu.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da sarađujem na ovom fakultetu,“ kaže Savić. „Pokušaću da svoje dugodišnje iskustvo prenesem na studente i iskreno se nadam, a i video sam neku pozitivnu energiju,“ dodaje.

Veruje da će baš ovde, na Severu Kosova, da stvori nove šampione.

„Sport je najveće bogatstvo a sportisti su najveći ambasadori svoje zemlje i svog rada. Ne kaže se uzalud u zdravom telu zdrav duh,“ raspoloženo govori Savić.

Rade Savić je dvostruki svetski prvak. Pet godina za redom je evropski, svetski rekorder sa podignutih 290 kilograma u rou benč presu. I na Svetskom prvenstvu, novembra prošle godine u Moskvi, bio je u najužem krugu favorita. Međutim, u prvom pokušaju dizanja 240 kilograma, pukla mu je tetiva tricepsa a ogroman teret pao mu je na glavu, zbog čega je dvadesetak minuta bio praktično bez svesti. Po povratku u Srbiju, operisan je u klinici na Banjici i opet nastavio da trenira.

Titula svetskog prvaka stigla je posle 20 godina bavljenja sportom. Prethodno je bio atletičar odakle ima 30-ak medalja, a potom se ktatko bavio i fudbalom.

Za pauerlifting potrebna je snaga, a merilo snage je benč (bench). Benč je upravo merilo snage u teretanama i to, praktično, za svaki sport danas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.