Svetska banka odobrila kredit od 46 miliona evra za hitan projekat COVID-19

FOTO: RTV VOjvodina

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Međunarodno udruženje za razvoj, deo Svetske banke, 20. maja 2020. odobrilo je 46 miliona evra zajma za „projekat hitne pomoći COVID-19“.

Prema saopštenju Ministarstva finansija i transfera, sredstva će se koristiti za sprečavanje, otkrivanje i reagovanje na pretnju koju predstavlja COVID-19, omogućavajući, između ostalog, nabavku medicinske opreme i jačanje javnog zdravstvenog sistema, povećanje kapaciteta za testiranje i proširivanje kapaciteta Klinike za zarazne bolesti.

„Dalje, u okviru ovog zajma, šeme socijalne pomoći i domaćinstva biće podržane prema hitnom fiskalnom paketu Vlade Kosova“, navodi se u obaveštenju.

MMF pokazuje da je Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), kao deo Svetske banke, kreditna institucija, koja kroz kreditiranje pod povoljnijim uslovima od finansijskog tržišta ima za cilj da pomogne, između ostalog, smanjenje siromaštva i poboljšanje životnih uslova.

„Projekat za hitne slučajeve COVID-19 postignut je nakon bliske saradnje Ministarstva finansija i transfera i Ministarstva zdravlja s jedne strane i Svetske banke sa druge“, zaključeno je u saopštenju.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.