Švendimen u Prištini: Vodiću se činjenicama, neće biti selektivne pravde

Tokom svog mandata Specijalnog tužioca vodiću se samo činjenicama i zakonom. Radiću svoj posao bez straha i pristrasnosti – poručio je danas u Prištini, Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu, Dejvid Švendimen. On se sastao sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, ministarkom pravosuđa, Duratom Hodžom i kosovskim glavnim tužiocem, Aleksandrom Ljumezijem. Švendimen će u narednim danima posetiti i Beograd.

Kako se navodi iz Kancelarije specijalnog tužioca, Švendimen je "podcrtao svoju nezavisnost", zahvalio se sagovornicima na njihovoj "kontinuiranoj pomoći" u formiranju njegove kancelarije, istakavši da je posvećen da "vodi proces koji je legitiman i koji se doživljava kao legitiman od strane svih onih na koje utiče rad tužilaštva". Ističe se da sa sagovornicima nije razgovarao o "detaljima koji se odnose na suštinu istraga".

Iz kosovskog ministarstva pravosuđa su se takođe oglasili saopštenjem, nakon sastanka ovog tužioca sa Hodžom.

"Proceduralne aktivnosti počeće u dogledno vreme, što je pre moguće, ali onako kako uslovi i procedure dopuste," rekao je specijalni tužilac, navode iz ovog ministarstva i dodaju da Švendimen istovremeno istakao da će "proces biti objektivan" i da neće biti "selektivne pravde".

Kako je najavljeno, ovaj američki tužilac sastaće se i sa šeficom EULEX-a, Aleksandrom Papadopoulou, šeficom Kancelarije EU na Kosovu i specijalnom predstavnicom EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom, specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN-a, Zahirom Taninom, kao i ostalim predstavnicima "diplomatske zajednice u zemlji". 

Dejvid Švendimen u septembru je imenovan za glavnog tužioca suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, odnosno Specijalnog istražnog stručnog tima (SITF). Njegovo imenovanje predstavljalo je i formalnu tranziciju SITF-a u Kancelariju specijalnog tužioca za Kosovo.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.