Švendimen u Beogradu: Biću odgovoran da rad na istragama pretočim u konkretne optužnice

Kao profesionalac biću odgovoran da dosadašnji period rada na istragama, koji traje duže od četiri godine, pretočim u konkretne optužnice i završim svoj posao, poručio je u Beogradu glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK, Dejvid Švendimen. On se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i predsednikom Komisije za nestala lica, Veljkom Odalovićem. Švendimen je prethodno boravio u Prištini gde se sastao sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, ministarkom pravosuđa, Duratom Hodžom i kosovskim glavnim tužiocem, Aleksandrom Ljumezijem.

Švendimen je, kako se ističe u saopštenju MSP-a, izrazio svoje uverenje da žrtve i preživeli treba da dobiju zadovoljenje i da se sa njima postupa sa poštovanjem.

Naveo je, takođe, da je ovo njegova prva poseta regionu na ovoj funkciji, u okviru koje je posetio i Prištinu, a cilj je, kako je istakao, da se predstavi nadležnim predstavnicima relevantnih institucija Srbije sa kojima će sarađivati u narednom periodu i najavio da od njih očekuje pomoć kada krene sa prosleđivanjem zahteva za saradnju u vezi sa konkretnim slučajevima.

U saopštenju MSP-a Srbije se dodaje i da se očekuje podrška za otvaranje Kancelarije specijalnog tužioca u Beogradu i pristup odgovarajućim dokumentima i svedocima.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslava Srbije, Ivica Dačić, obećao je logističku i pravnu podršku Tužilaštvu, uz, dodaje se, očekivanje da će operativni deo procesa početi što pre.

"Formiranje ovih institucija vid je zadovoljenja zahteva Srbije da se ravnomerno i ravnopravno istražuju i zločini koji su počinjeni protiv Srba tokom konflikta u bivšoj SFRJ, što do sada nije bio slučaj," naveo je Dačić.

Švendimen je početkom nedelje boravio u Prištini, a tokom razgovora sa kosovskim zvaničnicima poručio je da će se tokom svog mandata Specijalnog tužioca voditi "samo činjenicama i zakonom", te da će raditi svoj posao "bez straha i pristrasnosti". 

Dejvid Švendimen u septembru je imenovan za glavnog tužioca suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, odnosno Specijalnog istražnog stručnog tima (SITF). Njegovo imenovanje predstavljalo je i formalnu tranziciju SITF-a u Kancelariju specijalnog tužioca za Kosovo.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.