Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda

Dejvid Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda za Kosovo 31. marta, zbog isteka mandata. Kvaj Hong Ip (Kwai Hong Ip), Švendimenov zamenik, biće vršilac dužnosti tužioca. Švendimen ističe da njegov odlazak "ne znači promenu kursa, niti podrške radu Specijalizovanog tužiilaštva od strane SAD-a, Evropske unije ili međunarodne zajednice u celini".

"Naprotiv, brzina kojom je Evropska unija započela traženje novog Specijalizovanog tužioca ukazuje na snagu njihove podrške – baš kao što je sveopšti odgovor na napore da se povuče zakon o stvaranju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre samo nekoliko nedelja pokazao odučnost međunarodne zajednice i podršku za nas," rekao je.

"Niko od onih koji su odgovorni za zločine pokrivene madatom Specijalizovanog tužilaštva i Specijalizovanih veća ne treba da pomisli ni za sekund da moj odlazak ima ikakve veze s eventualnim manjkom posvećenosti sprovođenju istrage," dodao je. 

Švendimen je imenovan na mesto tužioca u septembru 2016, a pre toga je radio kao Glavni tužilac Specijalne istražne radne grupe od maja 2015.

Evropska unija nastavlja da pruža snažnu podršku radu Specijalnog suda

Povodom odlaska Švendimena oglasile su se Evropska unija i predsednica Specijalnog suda, Ekatarina Trendafilova.

"Evropska unija nastavlja da pruža snažnu podršku radu Specijalne komore i Kancelarije specijalnog tužioca. Oni su važan prikaz posvećenosti Kosova vladavini prava, što je suštinski važan element za napredovanje Kosova na putu EU integracija i za proširenje EU zapadnim Balkanom kao celinom. Naročito je važno da Specijalna komora i Kancelarija specijalnog tužioca budu u stanju da nastave da svoj posao obavljaju nezavisno, bez ikakvih spoljnih uplitanja," saopštila je portparolka EU, Maja Kocijančič.

"Kao predsednica Specijalizovanih veća, imala sam privilegiju da upoznam i radim s gospodinom Švendimanom na pitanjima koje povezuju naše izmeštene institucije. Lično sam bila impresionirana njegovim profesionalizmom, posvećenošću i intelektom. Zahvaljujem specijalizovanom tužiocu na uspostavljanju čvrste i nezavisne institucije. Obe institucije, Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo, će nastaviti neometani rad na ispunjavanju mandata," navela je, sa druge strane, Trendafilova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.