Švendimen od ponedeljka u Beogradu i Prištini

Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen (David Schwendiman) boraviće u Prištini i Beogradu od 7. do 11. novembra. Ovo je njegova prva zvanična poseta od kada je u septembru preuzeo dužnost glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, a večeras preneo portal Danas, Švendimen će "naglasiti svoju odlučnost da ispuni svoj mandat na energičan i nezavisan način", te "potvrditi svoju predanost kao i predanost svojih sagovornika sprovođenju ovog procesa".

"On neće ulaziti u detalje u vezi sadržine same istrage," istaknuto je u saopštenju.

U Beogradu će se sastati sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice. U Prištini će se susresti s predstavnicima kosovske vlade, glavnim tužiocem, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Američki tužilac Dejvid Švendiman zvanično je u septembru imenovan za glavnog tužioca suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, odnosno Specijalnog istražnog stručnog tima (SITF). Njegovo imenovanje predstavljalo je i formalnu tranziciju SITF-a u Kancelariju specijalnog tužioca za Kosovo. Sud za ratne zločine na Kosovu trebalo je da počne sa radom još u januaru 2015. godine, ali je to odloženo zbog postizborne krize i nemogućnosti formiranja institucija na Kosovu. U kosovskim medijima više puta je isticano da bi prve optužnice mogle da budu podignute do kraja ove godine.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.