Svedok Tužilaštva izjavio da ne poznaje, niti je ikada čuo za optuženog Duška Arsića

FOTO: Kim (Arhiva)

Pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini u slučaju koji se vodi protiv Duška Arsića, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ispitan je svedok tužilaštva Arsim Krasnići. Kazao je da ne poznaje optuženog, niti je ikada čuo da je on počinio zločin.

Svedok je pred sudom govorio o proterivanju njegove i drugih porodica iz Kojlovice, sela kod Prištine 1999. godine. On je kazao da su pojedini Srbi iz Kojlovice i Zlatara proterali njegovu porodicu i spalili im kuću.

U vreme pomenutog slučaja, svedok je imao 13 godina. Nakon što je sa porodicom izbegao u Butovac i odatle je proteran. Pomenuo je da je u tom selu čuo „da dolaze Srbi iz Zlatara“, izvesni Duško i Zoran. Međutim, rekao da ne poznaje Duška Arsića, niti ga je ikada sreo, ali i da nije čuo da je optuženi maltretirao Albance.

„Današnji svedok u slučaju Duška Arsića je izjavio da nikada nije čuo ni video Duška Arsića, kao ni da je bilo šta izvršio, niti je čuo o njemu išta pre i posle sukoba. Tako da nema sumnje da Duško Arsić nije učinio delo koje mu se stavlja na teret. Ovakvim svedočenjem potvrdili smo da Duško Arsić nije učestvovao u bilo kakvim drugim dešavanjima na prostoru opštine Priština koji mu se optužnicom stavljaju na teret i to, pre svega, što današnji svedok ne samo da nikada nije čuo za ime Duško Arsić, već nikada nije pomenuo ni selo iz kojeg je Duško, spominjao je druga sela iz Prištinskog okruga gde su neka lica činila krivična dela, ali ne i za selo Matičane iz kojeg je Duško“, kazala je advokatica optuženog Jovana Filipović.

Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovac učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je, navodno, zaustavio jedno maloletno lice, te ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

Advokat Nebojša Vlajić očekuje da pravda pobedi i da, kako je naglasio, nedužan čovek izađe iz zatvora.

„Ponovo smo dobili jednoga svedoka, i neka ih ima što više koji kažu da nikada tog čoveka nisu ni čuli ni videli, niti znaju išta o njegovim aktivnostima tokom rata. Ako imamo takvih nekoliko svedoka, šta možemo očekivati da se desi nego da okrivljeni bude pušten na slobodu“, kazao je branilac Vlajić.

On je istakao da se i u slučaju Duška Arsića, kao i u mnogim drugim u kojima su Srbi optuženi za ratne zločine – „pokazalo da se dokazi i svedoci traže tek nakon hapšenja određenog lica“.

„Nakon njegovog hapšenja se vodi istraga, a šta je ta istraga pokazala – vidimo na današnjem suđenju – da dolazi redom svedok za svedokom koji ne zna ništa o predmetu svedočenja“.

Drugi svedok Tužilaštva u procesu koji se vodi protiv Arsića, G.K. se ni danas nije pojavio pred sudom zbog, kako su naveli, zdravstvenih razloga.

„To je čovek u ozbiljnim godinama i verovatno lošeg zdravstvenog stanja. Prilikom prethodnog svedočenja mu je očigledno pozlilo i nalazi se u teškoj situaciji, ali je obaveza da svedoči. Sud mora da nađe načina kako će od njega da uzme izjavu i mislim da će to biti urađeno, ali moramo imati poštovanja za godine i zdravstveno stanje svedoka“, kazao je Vlajić.

Na suđenje nije došla ni supruga optuženog Arsića. Novo ročište zakazano je za 21. novembar.

Duško Arsić je uhapšen 8. septembra 2021. godine na prelazu Jarinje. Nalazi se u pritvoru u Podujevu.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.