Svedok "A" o Sulejmanu Selimiju: "Dok me je tukao govorio je, uzeću ti dušu malo po malo”

Na jučerašnjem, petom po redu ročištu suđenja Dreničkoj grupi 1, svedok “A” je nastavio sa svojim svedočenjem, govoreći o posledicama povreda, koje je zadobio tokom svog pritvora u zatvoru u Likovcu, ali i o Sulejmanu Selimiju, Sabitu Geciju, Jahiru Demakuu, kao i o Sahitu Jašariju. Na suđenju je i ovog puta prisustvovalo mnoštvo rođaka optuženih, kao i albanskih novinara. Srpskih agencija, sem KoSSeva, nije bilo na ovom, kao ni na prethodna dva ročišta.

KOSSEV SPECIJALNO SA SUĐENJA DRENIČKOJ GRUPI

Suđenje drenikoj grupi 1 u kojoj se sedmoro optuženih – Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku, Sabit Geci, Ismet Hadža, Avnia Zabelji, Jahir Demakua i Sahit Jašari terete za ratne zločine nad civilnim stanovništvom tokom 1998 – 1999,  nastavljeno je juče u Osnovnom sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Pročitajte još: 

Prvi dan suđenja Dreničkoj grupi 2

Suđenje Dreničkoj grupi – svedok "A" o svojim prvim danima u zatvoru u Likovcu

Branioci Dreničke grupe o svedocima: "Izdajnici, ili heroji pravde?!"

Nastavak suđenja Dreničkoj grupi: branioci veruju u "pravičnost sudskog veća"

2. dan suđenja Dreničkoj grupi – u sudu prisutni Ljuštaku, Jašari i Hadža

Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Izdat nalog za hapšenje Ljuštakua, Jašarija i Hadže

 

Nakon utvriđivanja prisustva optuženih, kao i odbrane, te prigovora branioca Sulejmana Selimija, advokata Gregorija Gaja Smita da bi morao da se prihvati njegov predlog da se ipak snima svedočenje svedoka "A" – koji je odbijen, te izmeštanja službenika Korektivne službe iz jednog dela sudnice – odakle su mogli da vide snimak svedočenjta, u drugi kako ne bi mogli da vide monitor bima koji je prenosio svedočenje svedoka "A", predstavnik specijalnog tužilaštva, Sezari Mihalčuku, nastavio je sa ispitivanjem svedoka "A"  o njegovim zatvorskim danima u zatvoru u Likovcu.

Na samom početku svog svedočenja, a na pitanje tužioca Mihalčukua, svedok "A" je opisao ožiljke i posledice povreda koje je zadobio tokom svog pritvora u zatvoru u Likovcu, dodavši da će tako celokupna odbrana biti sugurna da on ne laže.

"Imam povredu na levoj ruci blizu lakta. Moje desno oko je teško povređeno i nikada neće moći da se zaleči kako treba. Levo uvo je jako oštećeno i na njemu ne mogu ništa da čujem. Na levoj strani tela imam tri polomljena rebra. Takođe, na desnom delu tela imam tri polomljena rebra. Imam povredu na gentalijama koje može da se vidi golim okom – jedna povreda koja može jasno da se vidi. I obe moje noge ispod kolena su uvek otečene. Koristim tri vrste leka… I fizički sam nesposoban da radim bilo kakav fizički posao. I kao rezultat maltretiranja koje su mi učinili, izvinjavam se, ali osećam se kao da sam kastriran. Od tada ne mogu da upražnjavam seksulane odnose sa svojom ženom.. Kao rezultat tih povreda imam problem sa srcem i imam lošu cirkulaciju krvi. Ovo je sve u vezi sa povredama koje sam pretrpeo," objasnio je svedok "A", koji je dodao da je voljan i da odmah pokaže svoje ožiljke ukoliko je to potrebno.

Svedok "A" je nastavio da odgovara na pitanje tužioca, objašnjavajući da tokom njegovog pritvora u Likovcu njegovoj porodici ni jednom nije dopušteno da ga poseti, te da je jednog dana kada je njegov brat pokušao da ga poseti, njegovog brata, Sulejman Selimi zaustavio, zgrabivši ga za vrat.

"Moj brat je došao i hteo je da uđe u ćeliju da me vidi. Sulejman Selimi ga je zgrabio za vrat i rekao mu Gde si pošao? Ja ću da ti uradim stvari gore nego što sam uradio tvom bratu!" objasnio je svedok "A".

Svedok je nastavio da odgovara na pitanja da li je tada prepoznao glas Selimija, da bi u jednom trenutku besno, nerazumljivo i glasno nastavio da govori ne čekajući prevod prevodioca.

Ova situacija je pokrenula ceo niz prigovora branioca Selimija, Gregori Gaj Smita, koji je tvrdio da je u nizu nerazmljivih reči svedoka "A" načuo da je spomenuto šest pripadnika UČK-a.

Predsedavajući suda, sudija Darius Sielicki, postavio je pitanje svedoku u vezi sa tim da li je spomenuo šest pripadnika UČK-a, što je svedok i objasnio: "… Rekao sam da je troje njih bilo sa mnom u istoj ćeliji, tri pripadnika UČK-a i znaju moj slučaj veoma dobro… Takođe sam rekao da postoji još tri svedoka čija imena neću reći. Oni poznaju moj slučaj i mene znaju veoma dobro i trebalo bi da pristupite njima i da ih pitate u vezi sa mojim slučajem."

"Uzeću ti dušu malo po malo"

Na instistiranje tužioca, svedok se pored opisa situacije kada je čuo svog brata u prepirci sa Sulejmanom Selimijem osvrnuo još jednom na svoju izjavu kada je Selimi prvi put ušao u njegovu ćeliju i rekao da je došao ga rastrezni.

Tužilac Mihalčuku: Hajde da pričamo o Sulejmanu Selimiju na sekund. Rekli ste u svom svedočenju da tokom prvog dana u zatvoru da je Sulejman Selimi došao u vašu ćeliju i da je rekao da će da Vas rastrezni. Da li je to tačno?

Svedok "A": Istina. I imam još jednu rečenicu. Dok me je tukao govorio je, “uzeću ti dušu malo po malo.”

Svedok "A" o ostalim optuženicima

Svedočenje se nastavilo, a svedok je spominjao i ostale optužene. Tako je Sabita Gecija i njegovog brata spomenuo kao osobe, zahvaljujući kojima je uspeo da dobije čistu odeću, te da je Sabit Geci tada koristio kolica i štake jer je bio povređen, da nije imao nikakvu komandnu poziciju, ali i da mu je rekao da misli da ga neće ubiti u zatvoru, već da će ga samo tući. Svedok je spomenuo i Jahira Demakua za kojeg je rekao da ga je jednom prilikom optužio za saradnju sa Srbijom, ali je spomenuo i Sahita Jašarija kao čoveka, koji je ljude ubijao, tukavši ih drvenom palicom.

Svedok "A" se posebno zadržao na objašnjenju o Sahitu Jašariju navodeći da nije znao ko je on, sve dok mu jedan od pripadnika UČK-a, Genc Vasiljeva, sa kojim je i delio ćeliju, nije kroz prozor ćelije pokazao Jašarija. Vasiljeva mu je tada i objasnio da se nada da "neće staviti ruke na njega," jer bi ga ubio.

Suđenje se nastavlja i danas.

Petnaestorici optuženih članova Dreničke grupe sudi se u tri odvojena slučaja

Takozvana Drenička grupa broji 15 optuženih, koji su podeljeni u 3 različita slučaja. Prvi slučaj broji četvoro pripadnika ove grupe – Sulejman Selimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni, kojima je nedavno i izrečena oslobađajuća presuda. Drugi slučaj – Drenička grupa 1, broji sedmoro optuženih – Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci – proces je u toku i suđenje je nedavno počelo i odvija se u sudu u Severnoj Mitrovici. Treći slučaj – Drenička grupa 2, broji 10 optuženih Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, suđenje je počelo 22. juna, u sudu u Severnoj Mitrovici. Svi optuženi se terete za ratne zločine nad civilima. 

Niti u pisanoj optužnici u koju je KoSSev imao uvid, a ni u usmenom čitanju optužnice u sudnici, osim albanskih civila, ni jednom se ne pominje ni jedna druga nacionalnost žrtava, osim u slučaju ubistva odsecanjem glave policajca Ivana Bulatovića, gde se kaže da je u pitanju srpski policajac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.