Svećlja: Radoičić vođa grupe, našli smo njegova dokumenta

FOTO: Kallxo

Sumnjamo da je Milan Radoičić jedan od 30-orice koji su juče napali Policiju Kosova, saopštio je danas na konferenciji za medije, čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svećlja.

Dan nakon incidenata u Banjskoj, u policijskom kampu u južnom delu Mitrovice, danas je organizovano predstavljanje arsenala oružja, municije, vozila i svega ostalog pronađenog i zaplenjenog juče u ovom selu u Zvečanu.

U jednom od ovih zaplenjenih vozila, pronađena je dokumentacija Milana Radoičića, inače potpredsednika Srpske liste, precizira danas Svećlja.

„Našli smo njegovu dokumentaciju u jednim kolima. Imamo saznanja i da je on bio jedan od vođa grupe“, istakao je on.

Precizirao je potom i da je, osim lične dokumentacije, pronađen i Radoičićev dokument o dozvoli za oružje, a to, kako je kazao – dokazuje njegovo direktno učešće u jučerašnjoj akciji.

„To nema veze sa AD Hoc organizacijom, u ovim materijalima, pronašli smo i dokumente Milana Radojčića, koji se takođe nalazi na crnoj listi SAD, koji dokazuju njegovo direktno učešće u ovoj akciji. On je potpredsednik Srpske liste, koja je usaglašena sa Aleksandrom Vučićem. Mapa plana je jasnija nego ikad. Neki identifikovani članovi ove liste su deo Severne brigade i Civilne zaštite – dve organizacije koje je vlada već proglasila terorističkim. Iz ove količine naoružanja vidimo da je postojao plan uključivanja stotina ljudi za destabilizaciju“.

U dokumentaciji koju je Svećlja pokazao, a kosovski mediji objavili – prikazana je fotokopija navodnog oružnog lista štampanog 5. aprila 2021. godine koji je izdala PU u Kraljevu, sa periodom važenja od 30. oktobra 2017. do istog datuma 2027.

Uz druge podatke, uključujući i serijski kontrolni broj oružnog lista – opisana su četiri komada oružja: Pištolj marke Glok kalibra 357 magnum, pištolj Sig sauer kalibar 9×19, pištolj Laugo arms Čehoslovačka SRO kalibra 9×19 i pištolj Walther P99 AS kalibar 9×19.

Za sva četiri pištolja navedeno je da je namena oružja – lična bezbednost. Kosovski mediji navode da je on imao dozvolu za ukupno šest komada oružja.

Ipak, poručio je da je „dužnost policije da dokazuje sve činjenice do detalja o ulozi svakog“.

Ali, naglasio je, ono što on gleda kao činjenicu jeste da teško naoružanje koje su uspeli da zaplene – pokazuje da jučerašnji napad ne može da se pripremi za jedan dan, ali i bez srpske države.

„To traži pripreme mesecima i mesecima. Ovo se ne može uraditi bez uključivanja i vođstva države Srbije i dobro znamo da jedan od elemenata koji služi državi Srbiji da donese nestabilnost na Kosovu – upravo Milan Radoičić i njegovi sledbenici“. 

Potvrdio je i da je policijska operacija u ovom selu još uvek u toku, te da će Tužilaštvo i policija odlučiti kada će biti dozvoljen ulazak u selo Banjska, odnosno akciju završe.

„Dok još uvek nalazimo oružje, oruđe i eksploziv, normalno je da novinari tu ne mogu da uđu. Teren još uvek nije očišćen. Trebaće vremena da se sve očisti. Ima monitoring iz međunarodnih organizacija i sve se radi pod direkcijom Tužilaštva i profesionalnim radom policije“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Potvrdio je danas i da, kada su u pitanju policijski službenici koji su juče bili angažovani u sukobu, osim jednog stradalog, ima i još troje ranjenih i dvoje povređenih. Svi sa lakšim povredama.

Sa druge strane, kada su u pitanju stradali napadači – policija ima informaciju o trojici, ali:

„Po bezbednosnim informacijama znamo da ih ima i više. Tačan broj ne znamo“.

Istovremeno, potvrdio je i da juče u selu Banjska nije povređen ni jedan civil.

„Zahvaljujući profesionalizmu Policije Republike Kosovo propao je plan terorističke grupe koju vodi Beograd. Ti pojedinci su pored naoružanja imali i teška vozila, poput oklopnih vozila, sa kojima su razvijali svoju operaciju. Pronašli smo i mape i planove koji pokazuju dugu i dobro osmišljenu organizaciju. Ove mape i dokumenti se ne odnose na lokalne grupe već na terorističku organizaciju“, poručio je Svećlja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.