Sutra sednica o „zamrzavanju“ procesa uklanjanja privremenih i ilegalnih objekata u Mitrovici

FOTO: KoSSev

Protest malih trgovaca i ugostitelja urodio je plodom. Kako je i zatraženo sutra će biti održana vanredna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica gde će se „razmatrati zamrzavanje“ procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina.

Sednica će biti održana u prostorijama JKP Standard u Severnoj Mitrovici, u 13 časova.

U Kosovskoj Mitrovici danas je održana protestna šetnja stotinjak malih ugostitelja i trgovaca, odnosno vlasnika nelegalno podignutih objekata u Severnoj Mitrovici, članova njihovih porodica i onih koji ih podržavaju, a nakon toga i sastanak sa predstavnicima opštine Severna Mitrovica.

U toku je rušenje bespravno podignutih objekata, uključujući i proširenja koja su izgrađena u nastavku postojećih lokala, u sklopu najavljenog projekta uređenja grada, odnosno glavne ulice Kralja Petra I.

Ovi lokali građeni su od perioda nakon rata, a kako saznajemo od učesnika protesta, oko 200 je ovakvih objekata.

Oni kažu da zbog toga ostaju bez osnovnih primanja od kojih se izdržavaju njihove porodice. Tvrde da nisu protiv uređenja grada.

Da su objekti koji se ruše, bespravno podignuti na javnoj površini, potvrdio je za naš portal u jučerašnjem razgovoru i Dragan Spasojević, načelnik urbanizma. Međutim, za naš portal nije mogao trenutno da potvrdi o kojem se tačno broju objekata radi.

Ovi građani zatražili su legalizaciju, odnosno, gde to nije moguće, plaćanje zakupa opštini.

Od čelnika opštine su ujedno zatražili da se održi vanredna javna sednica SO Severna Mitrovica na kojoj bi bila doneta odluka da se rušenje lokala obustavi za naredne dve godine, u kom periodu bi se tražilo rešenje za sve vlasnike, odnosno trgovce objekata.

Zatražili su i da se formira posebna komisija koja bi se bavila isključivo pitanjem pronalaska rešenja a koju bi većinski činili predstavnici malih trgovaca i ugostitelja, uz naznaku da će se u suprotom sutra nastaviti sa novim akcijama.

Predstavnici lokalne samouprave takođe su na ovom sastanku predložili formiranje jedne ovakve komisije i saopštili da se rušenje za sada obustavlja.

Kao trajno rešenje za problem, međutim, predložili su izgradnju tržnog centra koji bi bio na parceli u centru grada na oko 17 ari zemljišta, na šta vlasnici lokala ne pristaju.

SNF podržao zahteve i protest

Zahtevima mitrovičkih preduzetnika pridružio se danas Srpski nacionalni forum i ujedno podržao protest.

Sa druge strane, osudili su akcije rušenja lokala, bez dogovora sa građanima, a za koje navode da sprovodi „gradska vlast Srpske napredne stranke u Kosovskoj Mitrovici“.

„Posle svih političkih poteza i mera koju je povukla Srpska napredna stranka-Lista srpska u prethodnom periodu, a koje su bile pogubne za opstanak Srba na prostoru Kosova i Metohije, najnoviji potez je još jedna kap u prepunoj čaši nezadovoljstva koju bahata vlast sprovodi nad nedužnim ljudima, nemajući ni malo razumevanja za njihove probleme“, poručili su iz ovog Foruma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.