Šarčević: Zabranjen mi je ulazak na Kosovo; Kosovska vlada: Nema konačne odluke

Šarčević
FOTO: Beta

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, potvrdio je danas Novostima da mu nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Kosova, gde je trebalo da prisustvuje početku akademske godine na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Danas. I dok ove navode potvrđuje kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, iz kosovske vlade navode da još uvek nije doneta konačna odluka.

„Nije ovo prvi put da mi ne daju da uđem na Kosovo”, rekao je Šarčević za portal Novosti, uz napomenu da je njegova prethodnica otišla na Kosovo u utorak i da su najavili njegov dolazak.

„Danas je Kancelariji za Kosovo i Metohiju i mom kabinetu stiglo neko nemušto obrazloženje. Nije jasno zbog čega mi nisu dozvolili ulaz”, rekao je Šarčević koji navodi da ga je ta vest zatekla kada je iz Niša krenuo na Jarinje.

„Vlastima u Prištini očigledno ne odgovara što na teritoriji Kosova sprovodimo nastavu po srpskom modelu i očigledno ne biraju način da taj proces opstruišu”, smatra Šarčević.

MSP Kosova: Izdali smo zabranu; kosovska vlada: Odluka nije konačna

Odluku o zabrani dolaska srpskom ministru prosvete izdalo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je Gazeta Express potom.

U odgovoru za ovaj medij iz MSP Kosova su saopšteni razlozi za izricanje zabrane dolaska Šarčeviću:

„Zbog toga što Vlada Srbije nastavlja sa kampanjom protiv priznavanja nezavisnosti Kosova; Vlada Srbije neprekidno ažurira listu međunarodnih poternica za navodne razne zločine u INTERPOL-u za građane Kosova i bivše vojnike bivše OVK; Vlada Srbije, uprkos progresivnim pravima srpske zajednice na Kosovu neprestano se meša u napore institucije Republike Kosovo za bolju integraciju ove manjine i bolju koordinaciju na severu zemlje“, saopšteno je.

Sa druge strane, iz kosovske vlade poručuju da još uvek nije doneta konačna odluka.

Savetnik kosovskog premijera, Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri), izjavio je za Gazetu Express da se trenutno razmatra da li da se izda dozvola Šarčeviću da uđe na Kosovo, uz naznaku da je predlog za ovu posetu stigao iz „međunarodne zajednice“.

„To (predlog) je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje. Još nema konačne odluke“, izjavio je Bećiri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.