Sutra rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima pred sudom u Hagu

Tači veselji krasnići i Seljimi

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK, Hašima Tačija (Hashim Thaçi) i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana sutra, 13. jula, pred Specijalnim sudom u Hagu.

Kako je u pisanom nalogu najavio sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju (Nicolas Guillou), jedna od tema rasprave biće sažimanje dokaznog postupka protiv optuženih na predstojećem suđenju, koje bi moglo uključivati smanjivanje broja svedoka i mesta zločina.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Datum početka procesa još nije određen, ali je malo verovatno da će suđenje početi do kraja godine.

Tužioci su ranije najavili da nameravaju da pred raspravno veće – čiji članovi još nisu imenovani – izvede više od 300 svedoka.

Za ispitivanje svedoka, tužilaštvo je zatražilo čak 1.860 radnih sati.

Posle upozorenja branilaca optuženih da bi suđenje, u tom slučaju, trajalo deset godina, tužioci su za svoj dokazni postupak zatražili 500 radnih sati manje.

Uoči rasprave zakazane za sutra, sudija Giju postavio je tužilaštvu pitanje da li je spremno da dodatno sažme svoj dokazni postupak?

„Da li bi tužilaštvo bilo voljno da izostavi neke lokacije na kojima su zločini počinjeni i da ograniči broj svedoka po mestu zločina“, pitao je sudija.

Takođe, Giju je sugerisao da bi tužioci mogli da smanje broj svedoka koji će „uživo“ dati iskaz u sudnici, kao i ukupan broj svedoka i dokaznih predmeta.

Sudija je pozvao tužioce da se izjasne o mogućem revidiranju liste svedoka. On je sugerisao da bi nova lista svedoka mogla biti dostavljena braniocima do 1. septembra, ako tužilaštvo na to pristane.

Na ranijim raspravama o stanju u postupku, tužioci su obećali da će raditi na sažimanju postupka protiv optuženih, ali nisu bili spremni da smanjuju broj svedoka, podsećajući da oni 20 godina čekaju da ispričaju šta su preživeli.

Pored toga, žrtve moraju učestvovati u postupku da bi, u slučaju da Tači i saoptuženi budu osuđeni, mogle ostvariti pravo na odštetu, ukazali su tužioci.

Tema sutrašnje rasprave biće, po najavi sudije Gijua, i sugestija da se tužiocima za izvođenje dokaza protiv Tačija i saoptuženih odobri jedna kalendarska godina.

To je ranije predložio Ben Emerson (Emmerson), branilac drugooptuženog Veseljija.

Tužioci su ocenili da je taj zahtev preuranjen, tvrdeći da je odluka o rokovima za izvođenje dokaza na raspravnom veću koje će voditi suđenje.

Istovremeno, sudija Giju je, međutim, izložio i mogućnost da svakoj od odbrana optuženih vreme za izvođenje dokaza bude ograničeno na tri meseca.

Sudija je, takođe, pozvao timove odbrane da razmotre da li bi neke svedoke optužbe mogao da unakrsno ispituje samo jedan branilac, u ime sve četvorice optuženih.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra 2020, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.