Sutra izricanje presude petorici Srba: GI SDP očekuje oslobađajuću presudu

Sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreći će sutra u 10 časova presudu petorici Srba koji se terete za teška krivična dela tokom 1999. i 2000. godine nad albanskim stanovništvom.

Tako će se lider Građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, penzionisani pukovnik MUP-a, Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić , pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović sutra naći na poslednjem ročištu suđenja koje je trajalo više od godinu dana.

GI SPD: "Oliver je nevin!"

Iz Ivanovićeve GI SDP očekuju oslobađajuću presudu i poručuju da se ovaj sudski proces vodio sa ciljem, kako su naveli, diskreditacije njihovog lidera.

"Apsolutno verujući u pravdu, istinu i nevinost našeg lidera ne očekujemo ništa manje od oslobađajuće presude! Podsećamo da je ovo klasičan politički proces koji se dve godine vodio sa ciljem diskreditacije gospodina Ivanovića, a ne sa željom da se dokaže istina, koja je notorna u ovoj situaciji, te glasi Oliver je nevin!" – saopšteno iz SDP-a.

Sutrašnjem ročištu prethodilo je iznošenje završnih reči odbrane petorice Srba koje je održano na početku ove nedelje. 

Suđenje petorici Srba počelo je 18. decembra 2014. godine. Njima se sudi po zajedničkoj optužnici koju je ispred Specijalnog tužilaštva Kosova podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, 11. avgusta 2014.

Oliver Ivanović proveo je 20 meseci u pritvoru, a on i Dragoljub Delibašić su poslednji optuženi Srbi sa zajedničke optužnice petorice koji su pušteni iz pritvora, kada im je 18-og septembra ukinut sudski pritvor. Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio Čuvare mosta i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Dragoljub Delibašić se ne tereti za ratni zločin, kao ni ostala trojica optuženih Srba, već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva. On se tereti da je 2000. godine, kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici, u saizvršilaštvu sa Oliverom Ivanovićem, kao vođom "srpske paravojne grupe – Čuvari mosta," a po prethodnom dogovoru i planu sa njim, podstrekivao policajce, dok je Ivanović podstrekivao Čuvare mosta, da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u ovom zgradama.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici Čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.