Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Dugogodišnja tužiteljka EULEX-a, Britanka Marija Bamieh ne radi više za ovu evropsku misiju na Kosovu, čiji je posao da osigura vladavinu prava. I iz EULEX-a su potvrdili odluku o suspenziji Bamieh zbog "curenja osetljivih informacija". Suspendovana tužiteljka tvrdi da ima dokaze da su glavni tužilac EULEX-a, Jaroslava Novotna i bivši predsednik Saveta sudija EULEX-a, Frančesko Flori, primili mito kako bi prekinuli, ili zatvorili slučajeve Fatmira Ljimaja, Iljira Tolaja i slučaj eksplozije u kafiću "Sekirača" u Prištini, te da je zamenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, Džonatan Ratel, ometao istrage protiv Novotne i Florija, kao i da je tokom svog mandata glavnog tužioca ometao istragu u slučaju organizovanog kriminala, koji je uključivao grupu od preko deset ljudi – biznismene, političare i izdavače novina na Kosovu, a u vezi sa slučajem stotina hektara zemljišta u Prištini. Nakon što je na optužbe Bamieh reagovao šef EULEX-a, Gabriele Meuči da mesto iznošenju dokaza, po njegovom mišljenju, nije javno mnjenje, već sud, te da su "neki razočarani, jer su morali da napuste Misiju" i da ukoliko neko ima dokaze za počinjeni zločin, treba da iznese dokaze preko odgovarajućih kanala, a ne da 'reklamira' te dokaze preko štampe", oglasila se i portparolka Ketrin Ešton -Maja Kocijančić, ističući takođe da se kroz sudske procese dokazuje istina, a ne pred sudom javnog mnjenja. I branilac Iljira Tolaja, advokat Bostjan Penko, tvrdi da "apsolutno ništa" nije tačno od onoga što je Bamieh rekla o Tolaju. Sa druge strane, tužiteljka Marija Bamieh je, prema raspoloživoj biografiji, iskusna pravnica koja je šesnaest godina radila i za Glavno tužilaštvo u Londonu, a koje je napustila nakon što je prethodno dobila spor protiv ovog tužilaštva zbog diskriminacije na rasističkoj i sekstističkoj osnovi i dobila odštetu od preko 250.000 funti. 
 
Ko je Marija Bamieh
 
Britanski tužilac Marija Bamieh radi na Kosovu od 2007. godine. Tako je od jula 2007. do 2008, radila kao međunarodni tužilac UNMIK-a, a od novembra 2008. godine, pa sve do danas, radi kao specijalan tužilac EULEX-a za finansijki kriminal, da bi od januara 2011. godine postala šef EULEX-ovog specijalnog tužilaštva za finansijski kriminal. Tokom svog mandata radila je i kao tužilac za region Mitrovice.
 
Pre nego što je počela da radi na Kosovu, radila je kao advokat i tužilac Glavnog tužilaštva u Londonu i to čak šesnaest godina, a 2003. godine napušta ovo radno mesto nakon što je dobila proces protiv svojih poslodavaca zbog diskriminacije na rasističkoj i seksističkoj osnovi, te dobila odštetu od preko 250.000 funti, prethodno odbivši nagodbu od 100.000 funti, a što je rekord koji ranije nije zabeležen u nagodbama koje su pogađane sa Glavnim tužilaštvom Londona, o čemu je pisao i Gardijan.

Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon, potvrdila je da je EULEX-ova dugogodišnja tužiteljka, Marija Bamieh, suspendovana prošle nedelje, i to zbog curenja osetljivih informacija, preneli su juče kosovski mediji. A portparolka Ketrin Ešton – Maja Kocijančić, objasnila je za RTK da Evropska unija podržava šefa EULEX-a, dodavši da čak i u slučaju eventualnih prestupa bilo koje vrste u okviru Misije, "istina se dokazuje kroz sudske procese, a ne pred sudom javnog mnjenja."

 
Ipak, i izveštaju RTK se dodaje i da je jedan od zvaničnika Evropske unije "priznao" da Brisel ima saznanja o navodima o korupciji i krivičnim delima EULEX-a koji su prekjuče izneti u medijima i da je u toku unutrašnja istraga o tome. RTK podseća i da je misija EULEX-a "najveća i najskuplja misija" Evropske unije u oblasti vladavine prava koja je na početku koštala Evropsku uniju gotovo milion evra dnevno.
 
Advokat Iljira Tolaja: Ništa od navoda Marije Bamieh o dr Tolaju i njigovoj porodici nije tačno
 
Branilac Iljira Tolaja, advokat Bostjan Penko, uputio je pisanu reakciju kosovskim medijima povodom optužbi Marije Bamieh, istakavši da se Tolaj protivi pominjanju njegovog imena u optužbama Bamieh, kao i da "apsolutno ništa" nije tačno od onoga što je Bamieh rekla o Tolaju i njegovoj porodici.
 
"Doktor Tolaj se snažno protivi pominjanju njegovog imena u optužbama Marije Bamieh. Apsolutno ništa nije tačno od onoga što je Marija Bamieh rekla o dr Tolaju i njegovoj porodici. Gospodin Tolaj i njegova porodica koristili su samo jedini put legitimne odbrane," stoji u pismu Penka u kojem se podseća da je sud izrazio svoje nezadovoljstvo o metodama rada Marije Bamieh.
 
"U istoj presudi, sud je izrazio svoje nezadovoljstvo o metodama rada koje je koristila tužilac Marija Bamieh na početku, jer je njena istraga bila parcijalna i selektivna, oslanjajući se gotovo isključivo na dokaze protiv dr Tolaja, što je potkrepljeno i dokazima," navodi advokat Bostjan Penko, koji je dodao da jedini razlog zašto Tolaj nije podneo tužbu protiv Marije Bamieh jeste zato što uživa imunitet kao zvaničnik EULEX-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.