Suroi predlaže institucionalnu podršku Nataši Kandić za Nobelovu nagradu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pisac i publicista Veton Suroi predložio je Skupštini Kosova da izglasa Rezoluciju koja bi podržala kandidaturu Nataše Kandić i FHP-a za Nobelovu nagradu za mir za 2018.

Suroi, u objavi na Facebooku, opravdava ovaj predlog velikim poslom koji su Kandić i njena organizacija uradili u dokumentovanju ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji i ratnih zločina Srbije na Kosovu.

FHP, koji je osnovala Nataša Kandić, danas je jedina pouzdana institucija koja dokumentuje rat na Kosovu i zločine počinjene na njemu, napisao je Suroi.

Ovo je cela objava Suroija:

Poslanici Skupštine Kosova, dragi dame i gospodo,

31. januara 2018. američki senator Rodžer Viker i predstavnik Eliot Engel, nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

Nataša Kandić i FHP su bili i ostaju glavni hroničari žrtava zločina i ratova u bivšoj Jugoslaviji; bili su i jesi glavni nosioci glavnih stubova ideje da pomirenje između naroda i građana može da bude urađeno samo suočavanjem sa prošlošću.

FHP, koji je osnovala Nataša Kandić, danas je jedina pouzdana institucija koja dokumentuje rat na Kosovu i zločine počinjene na njemu. Kolektivni kosovski ratni spomenar u velikoj meri je očuvan zahvaljujući radu FHP-a i Nataše Kandić.

Tokom godina raspada bivše Jugoslavije, glas Nataše Kandić je bio jasan u usamljenosti i sopstvenoj hrabrosti protiv srpskog fašizma i fašizma drugih.

Predlažem da Skupština, uz saglasnost svih parlamentarnih grupa, glasa o Rezoluciji za kandidaturu Nataše Kandić i FHP-a za Nobelovu nagradu za mir 2018. Ovim bi ukazali poštovanje ne samo radu FHP-u i Nataši Kandić koji je toliko važan za Kosovo i sve njegove građane, nego i ideji koja je više nego neophodna za Kosovo i ceo region – pomirenja naroda i građana kroz suočavanje sa prošlošću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.