Suprotstavljeni stavovi o specijalnom sudu za zločine OVK

Očekuje se da Skupština Kosova u četvrtak glasa o uspostavljanju specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima OVK počinjenim tokom rata na Kosovu i Metohiji.
 
Kako navode Zeri, materijal za uspostavljanje ovog suda je poslat zakonodavcima i predsedništvu kosovskog parlamenta i danas će se odlučiti da li će se pitanje suda naći na dnevnom redu u kosovskoj skupštini u četvrtak. Da je materijal primljen i da će biti prosleđen članovima parlamenta, za Zeri je potvrdio i jedan od poslanika u kosovskoj skupštini, Adem Grabovci.
 
Istovremeno, bivši predsednik Skupštine Kosova, Naim Maljoku je, kako piše Epoka e Re, tražio da poslanici parlamenta u četvrtak glasaju za osnivanje specijalnog suda kako bi Kosovo izbeglo mešanje Saveta Bezbednosti UN u ovo pitanje. 
 
On je za Epoku e Re izjavio da ukoliko se dopusti Savetu Bezbednosti, on će odlučiti o nadležnosti suda, ali i o osoblju koji će učestvovati u njegovom radu. On je dodao je da bi bila velika greška da Parlament Kosova bude raspušten pre donošenja odluke o osnivanju specijalnog suda, ali i odobravanju ustavnih promena u vezi sa osnivanjem kosovske armije tj. transformisanja Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. 
 
Međutim, potpuno drugačijeg mišljenja je lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, koji je i uputio najveću kritiku osnivanju specijalnog suda. Kako navodi Bota Press, Kurti je izjavio da specijalni sud dovodi u pitanje državnost Kosova. 
 
On je u nedelju takođe kritikovao kosovsku vladu, rekavši da je ona više radila na ispunjavanju želja Srbije nego građana Kosova, a da vlada istovremeno godinama sluša Srbiju i isupnjava želje premijeru Dačiću. 
 
Kurti je rekao da više nema razgovora o tome da li će specijalni sud biti osnovan ili ne, već gde će biti sedište tog suda, te da je kosovsko društvo ucenjeno izjavama – „Morate odabrati manje zlo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.