Izbori idu ka jeseni

Izvor: Info-ks/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Očekuje se da će se sporazumu Thaçi-Mustafa o raspuštanju Skupštine suprostaviti manjine koje će svoje glasove ponovo usloviti rezervisanim mjestima. Druga opcija za izglasavanje nepovjerenja koju je pokrenula AAK ne uspijeva da sakupi 61 glas za raspuštanje Vlade. Dileme o prijevremenim izborima povećava i CIK, prenosi list "Tribuna".

Otvorene su mnoge dileme koje ozbiljno ugrožavaju održavanje parlamentarnih izbora do kraja juna kako su do sada najavljivali lideri dvije najveće partije na Kosovu. Mnogobrojni problemi u Skupštini ali i u organizacijama za red i zakon šire nagovještaje da bi izbori mogli da budu održani na jesen.

Sada postoje dvije opcije koje mogu da odvedu zemlju na prijevremene izbore.
 
Prva je vezana za sporazum Hashim Thaçi-Isa Mustafa koji podrazumijeva raspuštanje Skupštine i zakazivanje prijevremenih izbora za jun. Druga opcija je glasanje o nepovjerenju za razriješenje vlade, na kojem insistira Alijansa za budućnost Kosova.
 
Kada je riječ o prvoj opciji, izvori lista "Tribuna" sugerišu da postoji realna šansa da nije moguće obezbjediti 80 glasova potrebnih za raspuštanje Skupštine.
 
Ali i kod druge opcije, za glasanje o nepovjerenju vlade, ne može biti obezbjeđen 61 glas, jer će tu varijantu bojkotovati vladajuća koalicija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.