Sunjog predao na korišćenje osam kamiona za odnošenje smeća

Foto: KoSSev

Šef Kancelarije EU u Prištini, ambasador Tomaš Sunjog posetio je danas Sever Kosova i tom prilikom zvanično uručio na korišćenje osam kamiona za sakupljanje smeća. Ceromonija uručenja održana je u prostorijama JKP “Standard” u Kosovskoj Mitrovici.

Vrednost kamiona je 700.000 evra i oni su obezbeđeni u sklopu projekta upravljanja otpadom koji finansira EU.

Sunjog je istakao da zaštita životne sredine na Kosovu dugo godina nije dobijala odgovarajuću pažnju, što je dovelo do velikog ekološkog zagađenja zemlje, vode i vazduha.

„Jasno je da je potrebno više napora na rešavanju mnogih problema stvorenih nepravilnim odlaganjem otpada. Evropska unija preuzela je ozbiljnu obavezu u rešavanju ekoloških pretnji i degradacije, pokretanjem Evropskog zelenog sporazuma koji prelazi u zelenu agendu na području Zapadnog Balkana. Za Severno Kosovo zauzvrat ova obaveza se realizuje kroz značajne doprinose poboljšanju ekoloških standarda za stanovništvo koje ovde živi“, rekao je Sunjog.

On je istakao da dobra saradnja i napori u rešavanju ekoloških problema sa predstavnicima lokalnih samouprava na Severu Kosova, pokazuju rezultate. Ipak, glavno angažovanje bilo je izgradnja regionalne deponije „Savina stena“ u opštini Zvečan, čije će otvaranje, po Sunjogovim rečima, uslediti uskoro.

Kako je kazao, završena je isporuka 800 kontejnera opštinama na Severu i najavio ulaganja u izgradnju novih mesta za odlaganje otpada.

„Dok su oprema i infrastruktura u podmakloj fazi, ključni aspekti u poboljšanju standarda u upravljanju otpadom na severu Kosova su razvoj održivog sakupljanja, transporta i odlaganja otpada“, poručuje Sunjog.

Partner EU na ovom projektu bila je i nemačka organizacija GIZ, kojoj Sunjog zahvaljuje na saradnji.

Otvaranje Regionalne deponije u narednim mesecima najavili su i ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić u kosovskoj vladi i gradonačelnik opštine Zvečan, Vučina Janković.

„Vrednost same deponije iznosila je u opštem ugovoru 5,4 miliona evra i sasvim sigurno se radi o jednom o najznačajnijih projekata EU na severu Kosova. Kao što je gospodin ambasador rekao on će višedecenijski rešiti problem odlaganja otpada i urediti životnu sredinu na severu. Očekujemo i nova radna mesta u okviru deponije, tako da je to jako značajan projekat za nas“ rekao je Janković.

On je dodao da se u narednom periodu u okviru Regionalne deponije očekuju izgradnja posednog mesta za građevinski otpad i reciklažni centar.

Regionalna deponija „Savina stena“ deo je projekata zaštite životne sredine „Infrastrukturni objekat za skladištenje otpada na Kosovu“ koji finansira EU. Sa izgradnjom ove deponije krenulo se još 2014. godine, a rok za završetak iste nekoliko puta je odlagan.

Akcija volonterskog čišćenja koja je ranije najavljena odložena je zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Ceremoniji predaje kamiona za uklanjanje otpada prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i direktori Javnih komunalnih preduzeća iz ovih opština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.