Sukobi policije i demonstranata, haos u centru Prištine

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Policija Kosova koristi suzavac i vodeni top kako bi rasterala grupe demonstranata koji kamenicama i drugim predmetima gađaju pripadnike policije. Ima povređenih i uhapšenih.

Centralni trg Prištine je u potpunom haosu gde oko dva sata traje sukob policije i demonstranata. Demonstranti kamenicama i drugim objektima gađaju kordon policije koja uzvraća suzavcem i vodenim topom.

Policija je uspela da demonstrante potisne od zgrade Vlade ka trgu kod hotela Grand koristeći suzavac. Ali demonstranti se na trenutak povuku i nakon što policija reaguje, opet se vrate i nastave da gađaju policiju. Veliki je broj demonstranata koji se kreću okolnim ulicama kako bi se vratili u centar.

Policija je napravila kordon i ne dozvoljava demonstrantima da se približe zgradama Skupštine i Vlade.

Kola hitne pomoći neprestano odvoze povređene. Izveštava se o više desetina povređenih policajaca i demonstranata. Svi su van životne opasnosti. Ima i uhapšenih.

Protest više hiljada Albanaca eskalirao je kada su grupe demonstranata pokušale da probiju kordon policije ispred zgrada Vlade i Skupštine. Policija nije dozvolila da se demonstranti približe.

Okupljeni su tada krenuli prema zgradama, gađajući policiju raznim predmetima. Tada je policija upotrebila suzavac i počela da rasteruje demonstrante.

Policija Kosova je nešto ranije saopštila da je “nakon što je grupa demonstranata počela da napada policiju, gađa raznim teškim predmetima, pirotehničkim sredstvima, morala da reaguje u skladu sa zakonom kako bi sprečila napade”.

U 12 sati je počeo protest u Prištini u organizaciji Samoopredeljenja i drugih opozicionih partija, na kome je zatražena ostavka ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o Trepči, kojim bi ovaj kombinat postao javno preduzeće.

Medjunarodna zajednica i kosovska Vlada su pozvali na mirne proteste i ocenili da je nasilje do kojeg je došlo na protestu u subotu neprihvatljivo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.