Sukobi na Odborima kosovske skupštine dva dana zaredom

Foto: Koha

Tenzije na sednicama Odbora kosovske skupštine traju već dva dana, nakon jučerašnjeg incidenata na Odboru za spoljne poslove i dijasporu, danas je došlo i do incidenta i prekida sednice Odbora za pitanje bezbednosti i odbrane.

I juče i danas na dnevnom redu Odbora bili su  izveštaji ministara, a sukobi su nastali sa poslanicima LVV.

Na sastanku Odbora za spoljne poslove i dijasporu juče je izveštavala kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla pri čemu je došlo do verbalnog okršaja sa poslanicom LVV, Fitore Pacoli.

Pacoli je Haradinaj Stublu okrivila za ukidanje odluka bivšeg ministra, Glauka Konjufce o razrešenju više ambasadora i članova diplomatskog osoblja, a koji su kako tvrdi, bili politički povezani.

Haradinaj Stubla je s druge strane, rekla da ona nije ukinula Konjufcine odluke već ih suspendovala i okrivila LVV da je njihov ministar, Glauk Konjufca, defunkcionalizovao kosovske diplomatske misije.

„Ostavili ste misiju u Hagu bez diplomata u ključnom trenutku za zemlju, kada je počeo da radi Specijalni sud“, rekla je ona juče.

Kako su kosovski mediji izvestili, predsedavajuća ovog odbora, Time Kadijaj, prekinula je sednicu zbog kako je rekla „nesposobnosti poslanika LVV da normalno diskutuju“.

Do sukoba je sa poslanicima LVV došlo i na današnjoj sednici Odbora za pitanje bezbednosti i odbrane. Na dnevnom redu bio je izveštaj kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljijua.

Do sukoba je došlo nakon što je Veljiju najavio da ima svega 45 minuta za izveštaj zbog toga što mora da ode na sednicu vlade, što je za poslanika LVV Redžepa Seljimija bilo neprihvatljivo, javlja Koha.

Sastanak je nakon toga prekinut, a pre prekida, sednicu su napustili i poslanici AAK, Beka Beriša i poslanici PDK Ganimete Musljiu i Eljmi Rečica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.