Suđenje Tačiju: Komandant brigade OVK negirao da ga je postavio Glavni štab OVK

Suđenje Hašimu Tačiju
Ilustracija/FOTO: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Svedok optužbe Hajruš Kurtaj opovrgavao je juče na haškom procesu Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, da ga je Glavni štab OVK u maju 1999. postavio za komandanta brigade, iako je ranije to sam izjavio.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su tada bili vodeći članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK.

Prema tužiocima, optuženi su iz GŠ OVK komandovali jedinicama, imenovali njihove zapovednike i upravljali udruženim zločinačkim poduhvatom protiv svih koje su videli kao protivnike širom Kosova.

Centralnu ulogu tog štaba negiraju branioci optuženih, prikazujući OVK kao labavu necentralizovanu grupu u kojoj su glavnu reč imali lokalni komandanti dobrovoljačkih jedinica.

Kurtaj je, na početku svedočenja 1. februara, izjavio da je komandant 162. brigade OVK u Kačaniku bio od 14. maja do 11. juna 1999.

Tokom jučerašnjeg iskaza, svedok je, međutim, rekao da nije bio formalno imenovan za komandanta, nego da je, kao zamenik poginulog Ćamila Iljazija, on „nastavio da obavlja njegovu dužnost“.

Kurtaja je tužilac, potom, suočio s njegovom ranijom izjavom da ga je na dužnost komandanta postavio tadašnji načelnik GŠ OVK Agim Čeku.

Svedok je, međutim, tvrdio da mu Čeku nije naredio da preuzme komandu, a na tužiočevo pitanje zašto je onda to izjavio, odgovorio je da je to bila „omaška“.

Pri odgovoru da se „podrazumevalo“ da on zameni poginulog Iljazija, svedok je ostao i posle insistiranja tužioca Džejmsa Pejsa da je tu naredbu Kurtaju preko telefona preneo Čeku.

Zastupnik optužbe predočio je u sudnici i da je sam svedok to potvrdio u svojoj knjizi, objavljenoj posle rata.

Ne negirajući da je to napisao, Kurtaj je kazao da je „izmišljao“ i „preuveličavao“ kako bi OVK prikazao profesionalnijom nego što je bila.

Svedok je tvrdio da je „izmislio“ da ga je Čeku postavio za komandanta.

Prema iskazu Kurtaja, nije istina ni da ga je Čeku smenio u junu 1999., iako je to, kako je podsetio tužilac Pejs, sam izjavio tužilaštvu pre samo tri nedelje, 29. januara ove godine.

Kurtaj će sutra nastaviti iskaz pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 43 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, najmanje 98 od približno 407 pritvorenika je bilo ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

O ostalim sudskim procesima koji se vode protiv bivših pripadnika „OVK“ u Hagu čitajte u našoj tematskoj rubrici:

Specijalni sud za Kosovo

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.