Suđenje Pjeteru Šalji zakazano za 21. februar

FOTO: Specijalizovana veća Kosova/Printscreen

Početak suđenja nekadašnjem pripadniku „OVK“ Pjeteru Šalji zakazan je za 21. februar, a nastavak uvodnih izlaganja održaće se sledećeg dana, odnosno 22. februara.

Sednice će biti javne i moći će da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća na tri jezika – srpskom, engleskom i albanskom, sa odloženim emitovanjem od 45 minuta.

Pjeter Šalja, uhapšen pretprošle godine u Belgiji, tereti se po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Prema optužnici, krivična dela za koja se tereti izvršena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna iste godine, nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu i Albaniji, koju je koristila „OVK“.

Prvobitna optužnica protiv Šalje potvrđena je 12. juna 2020, a korigovana potvrđena je 1. novembra 2021. godine.

Prvo njegovo pojavljivanje na sudu bilo je 19. aprila 2021, i tada se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Osam lica za sada je dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, dok je prijavljivanje za ovaj status i dalje u toku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.