Sudija Flori priznao da mu je ponuđen mito

Bivši predsednik Skupštine sudija EULEX-a, Frančesko Flori, priznao je 2012. godine u izjavi tužiteljki Mariji Bamije da mu je nuđen mito, piše danas dnevnik "Koha ditore" u nastavku teme o sumnjama za korupciju i nepotizam EULEX-ovoj misiji.
 
U tekstu pod naslovom "Mesečni susreti Frančeska Florija sa posrednicima", navodi se da je Flori, 28. juna 2012. godine, dao izjavu tužiteljki Bamieh o svojim susretima sa Ejupom Kamberijem, koji je posredovao za porodicu Iljira Tolaja.
 
Flori je u izjavi naveo da je Kamberi jednom tražio hitan susret koji je on na njegovo insistiranje prihvatio, a ne kome je Kamberi "odmah, nakon nekoliko reči, izrazio razlog njegovog zahteva za susret."
 
Ejup Kamberi je, kako je tada Flori rekao tužiteljki Bamieh, rekao i da je njegova žena prijateljica sa suprugom Iljira Tolaja, kao i da je familija Tolaj iznenađena što je Iljir, uprkos uplati od 50.000 evra, i dalje u pritvoru.
 
Flori, višegodišnji sudija UNMIK-a, a kasnije i EULEX-a, priznao je tužiteljki EULEX-a da se sa Ejupom Kambrijem sretao najmanje jednom mesečno i da razgovori nisu trajali više od 5 minuta.
 
On je u toj izjavi tužiteljki Bamieh, "objašnjavajući" odnose sa Kamberijem, naveo da je u svojstvu posrednika "upao" u prisluškivanje telefonskih razgovora koje su obavljale specijalne jedinice protiv korupcije, a da je državni sekretar ministarstva zdravlja, Iljir Tolaj, želeo da davanjem mita okonča krivične slučajeve.
 
"Čim sam 'upao' u prisluškivanje specijalne jedinice protiv korupcije, Izveštaj o tome je poslat kod tužiteljke Bamieh i ona me pozvala da dam izjavu," rekao je Flori govoreći o događajima i razgovorima od 27. juna 2012.
 
"Mene je u deset ujutro toga dana pozvao profesor Ejupi tražeći hitan susret," npisao je Frančesko Flori u izjavi tužiteljki, prenosi "Koha ditore".
 
Flori je naveo i da je čuo od visokih zvaničnika EULEX-a da je Kamberi tada i prethodnih dana više puta zvao telefonom, kao i da je imao identične zahteve.
 
"Pristao sam da se sastajem s njim zbog njegovog insistiranja i primio sam ga u posetu nekoliko minuta kasnije. Tom sastanku prisustvovao je i administrativni asistent, Adriatik Oloni," rekao je Flori opisujući susret kod njega u kancelariji sa Ejupom Kamberijem.
 
"Koha ditore" u okviru današnjeg teksta o korupciji u EULEX-u daje i prikaz Florijeve izjave na engleskom jeziku tužiteljki Bamieh povodom njegovih sastanaka sa Ejupom Kamberijem.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.