Sud za zločine OVK na Kosovu, ogranak u Hagu

U proteklih nekoliko dana kosovska štampa je pisala o budućem sudu za zločine OVK, sa osvrtom na to kako međunarodna zajednica i zvaničnici kosovskih stranaka vide ulogu tog suda. U svim natpisima o specijalnom sudu dominira briga i jednih i drugih za imidž Kosova. Kosovska štampa se takođe bavila i mogućim modelom ovog suda.

Dok međunarodna zajednica brine o imidžu Kosova koji će, kako se navodi, biti narušen osnivanjem specijalnog suda za zločine OVK, šef EULEX-a, Bernd Borhard, izjavljuje da oni koji su počinili zločine, moraju da budu kažnjeni. Sa druge strane, predstavnici kosovskih stranaka tvrde da ne postoji potreba za sudom uopšte.

Kao mogući model tribunala navodi se slučaj "Lockerbie". Ovaj slučaj se ticao terorističkog obaranja aviona iz 1988. godine, koji je leteo iz Frankfutra za SAD, a oboren je iznad Lokerbija u Škotskoj, usmrtivši oko 300 putnika, članova posade i ljude koji su se našli na zemlji u trenutku napada. Poternice za dvojicom libijskih državljana, osunjičenih da su izvršili ovaj napad, izdate su tek 1991. godine, da bih ih tadašnji libijski vođa, Muamer El Gadafi , posle sankcija UN-a i pregovora, izručio 1999, škotskom sudu u nekadašnjoj američkoj vojnoj bazi Camp Zeist u Holandiji. Gadafi je takođe platio odštetu porodicama poginulih, ali je ostao pri tvrdnji da on nije izdao naređenje za ovaj napad. 

U najnovijem izveštaju RTK se kaže da će sedište tribunala biti na Kosovu ali da će njegov ogranak biti u Hagu.  

KoSSev je u proteklim danima prikupio tekstove iz kosovske štampe na ovu temu, koje možete pročitati ispod. Takođe u nastavku ovih tekstova dajemo i prikupljene linkove izveštaja RTK 2, iz proteklih mesec dana, koje možete videti na dnu stranice.

Tribunal definitivno na Kosovu, sa ogrankom u Hagu

21/03/2014 > Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2 

Međunarodni izvori su rekli za portal "Koha.net" da je doneta konačna odluka da sedište Tribunala za suđenje za pretpostavljene zločine iz poslednjeg rata na Kosovu, bude na Kosovu i da ima ogranak u Hagu. Funkcionisaće kao zaseban sud.

"Čitavo sudsko veće će biti strano", rekao je ovaj izvor za poratal. Saznaje se da će u ogranku u Hagu svedočiti samo zaštićeni svedoci. Međunarodna zajednica je do sada insistirala da sedište specijalnog Tribunala koji će se baviti tvrdnjama o pretpostavljenim ratnim zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu bude u inostranstvu.

Vlada Kosova je tražila da Tribunal ima sedište na Kosovu i da za pretpostavljene zločine OVK sude domaće sudije.

Ipak, premijer Hašim Tači je u svom televizijskom pojavljivanju, u četvrtak uveče, odlučno rekao da nema ni govora o formiranju međunarodnog Tribunala van Kosova.

Po njegovim rečima, mešunarodna zajednica i pravosuđe su na Kosovu u vidu EULEX-a. Tači je takođe rekao da su pravosudni sistem Kosova i njegove institucije, formirane od stranih i domaćih sudija, više nego dovoljni.

List "Tribuna" prenosi da se mehanizam koji će suditi mogućim optuženima, prema izveštaju Dika Martija, neće zvati Tribunal, več Specijalni sud. Očekuje se da će biti doneta odluka da li će se imenu dodati i adresa EULEX-a, ali po svemu sudeći, on će imati samo to ime bez odrednice. Sud će imati sedište van Kosova (najverovatnije u Briselu) ali će imati i administrativnu kancelariju na Kosovu.

Specijalni sud, tako će tako biti mehanizam u kome će se suditi bivšim pripadnicima OVK, a koji bi mogli da budu optuženi posle trogodišnje istrage pokrenute zbog sumnji iznetih u izveštaju, poslanika Dika Martija.

Zemlje koje učestvuju u misiji EULEX su čitave ove nedelje razgovarale o modalitetu koji će imati ovaj sud a koji se po svemu sudeći neće zvati Tribunal. Ukidanje tog imena je postignuto zahvaljujući podršci nekoliko moćnih zemalja koje se boje da bi formiranje Tribunala u obliku koji je predložen u nacrtu statuta evropskih eksperata, moglo da nanese tešku štetu imidžu Kosova.

Tribunal da bude predstavljen kao poseban sud 

21/03/2014 > Izvor: (tekst na engleskom originalno preuze) Tribuna/UNMIK Media Monitoring

List Tribuna na svojoj naslovnoj strani piše da će pravni mehanizam koji će se baviti mogućim optužnicama navedenim u izveštaju Saveta Evrope, nazvati Specijalni sud, a ne kao Tribunal kako se ranije mislilo. Promena imena, prema izvorima lista, došla je kao rezultat toga da moćne zemalje insistiraju da bi postavljanje tribunala na način na koji je prvobitno predstavljen, bi ozbiljno ugrozio imidž Kosova.

Izvori dalje navode da se očekuje da Specijalni bude po uzoru na EULEX-ove specijalne istražne radne grupe, koje su osnovane da istraže navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Slično tome, Specijalni sud je neće biti na Kosovu, ali bi mogao da ima ovde da ima administrativnu kancelariju.

"Lockerbie" model za Tribunal

18/03/2014 > Izvor: (tekst na engleskom originalno preuzet) Tribuna/UNMIK Media Monitoring

Izvori lista Tribuna izvestili su da bi slučaj koji je procesuiran od strane međunarodnog tela pravde pre više od jedne decenije, mogao da posluži kao primer za Kosovo.

Slučaj Lockerbie – teroristička akcija iz 1988. godine u kojoj je oboren avion koji je leteo iz Frankfurta u SAD, preko Velike Britanije. Zločin nije procesuiran 11 godina.

Prema rečima izvora, način suđenja osumnjičenih za avionske nesreće u Lokerbiju u Škotskoj, mogao bi da bude iskorišćen kao primer za sud koji bi precesuirao bivše pripadnike OVK. Prema rečima evropskih diplomata, Lockerbie slučaj neće naškoditi imidžu Kosova, ali će omogućiti nezavisno i potpuno suđenje na osnovu rezultata istrage o zločinima koji su navedeni u izveštaju Dika Martija.

Borhard: Oni koji su počinili zločine treba kazniti 

18/03/2014 > Izvor: (tekst na engleskom originalno preuzet) Botapress/UNMIK Media Monitoring

List Botapress je izvestio da je tokom posete Đakovici, šef EULEKS-a, Bernd Borhard priznao da je osnivanje Međunarodnog tribunala za ratne zločine na Kosovu kompleksno pitanje. On je rekao da postoje ozbiljne optužbe na Kosovu koje treba rešiti. "Ako postoje ljudi odgovorni za ove optužbe, oni moraju da se pronađu i naravno kazne", rekao je Borhard.

Mustafa: Ne postoji potreba za Tribunalom

18/03/2014 > Izvor: (deo teksta na engleskom originalno preuzet) Epoka e Re/UNMIK Media Monitoring

Lider Demokratske lige Kosova, Isa Mustafa, u intervjuu za list Epoka e Re, rekao je da veruje da je "OVK rat" bio čist i da se kosovska strana obavezala da ne bude agresivna prema bilo kome. "Ne treba da stavimo OVK pred tribunal ili da osnujemo poseban sud za osobe koje su učestvovale u ratu OVK", rekao je on. Mustafa je istakao da Kosovo ima svoje pravosudne institucije i, iznad svega, EULEX je i dalje prisutan na terenu. "Mislim da su ova tela dovoljna kako bi se procesuirali svi sumnjivi slučajevi," citiran je Mustafa.

Vilijamson traži da se ne odlaže formiranje tribunala

Skupština u načelu usvojila Nacrt zakona o veteranima OVK

Klif: Tribunal da bude kosovski sud sa sudijama Euleksa

Skupština neće glasati za tribunal pre izbora

Kuči: Tribunal šteti Kosovu

Klint Vilijamson na Kosovu

Dva doma za ”zločine” OVK

Priština bi više volela Tribunal sa sedištem na Kosovu

Tačijevi lobiraju protiv tribunala

Tribunal pre izbora

Haradinaj: Evropski sud za zločine – loša vest za Kosovo

Tači traži vreme za Tribunal

Nesigurnost svedoka proizvodi Tribunal

Kosovo želi specijalni sud a ne Tribunal za ratne zločine

Nacrt statuta Tribunala potencira lanac odgovornosti

Tribunal postavlja izbornu agenduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.