Sud u Severnoj Mitrovici: Srpske sudije na radnim mestima, albanske kolege organizovano i pod pratnjom (VIDEO)

Srpske sudije i administrativno osoblje, kao i njihove albanske kolege – jutros u osam časova stigli su na svoja radna mesta u zgradu kosovskog osnovnog suda u Severnoj Mitrovici. Da li je ovim kosovski sud od jutros i zvanično počeo da radi, odnosno osoblje ovog suda u zgradi Jugobanke u Južnoj Mitrovici, te ograncima u Leposaviću i Zubinom Potoku, kako je to ranije najavljeno – KoSSev nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu. 

Na svoja nova radna mesta u kosovskom pravosudnom sistemu nekada radnici u sistemu Republike Srbije stigli su obavijeni gustom jutarnjom novembarskom maglom, u manjim grupicama i u prisustvu samo dva novinara. Ćutke su ulazili u zgradu suda.

Nešto posle osam časova stigle su i njihove albanske kolege. Organizovano, u autobusu sa tablom na kojoj je pisalo "Justice" (Pravda) i pod policijskom pratnjom.

Po izlasku iz autobusa proveli su desetak minuta pred zgradom suda. Ovo vreme neki od njih iskoristili su i da se fotografišu.  

Da li je ovaj sud danas i zvanično počeo da radi, kako su za naš portal najavili iz Tužilačkog Saveta Kosova i predsednik ovog suda, Nikola Kabašić, KoSSev nije uspeo da dobije potvrdu.

Kabašić nije bio dostupan na broj telefona putem kojeg smo ranije komunicirali. Potvrdu o početku rada suda nismo uspeli da dobijemo ni iz Tužilačkog saveta Kosova telefonskim putem, od kojih smo zatražili potvrdu o početku rada suda i pisanim putem.

Upravo su u ranijoj izjavi iz Tužilačkog saveta Kosova i sam Kabašić potvrdili da ovaj sud danas počinje sa radom. 

"Planiramo sve da prebacimo iz Vučitrna od danas (četvrtak, 2. novembra) do nedelje, i u ponedeljak počinju sa radom. Isto je i sa zgradom suda u Južnoj Mitrovici, iako se radi o dve različite zgrade, to smatramo jednim sudom," naveli su iz Tužilačkog saveta za naš portal, dok su nas za pitanje o početku rada ogranaka u Leposaviću i Zubinom Potoku, uputili na predsednika suda. 

"Sudovi i sudske jedinice na Severu, u Leposaviću i Zubinom Potoku u ponedeljak od osam sati počinju da rade," rekao je, sa druge strane – predsednik suda, Nikola Kabašić.

Zaposleni kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici su danas stigli na radna mesta nakon što je Kabašić imenovan na mesto predsednika suda, a sudija Milan Bigović na mesto rukovodioca Odeljenja apelacije. Imenovanju je prethodilo polaganje zakletve 53 srpskih sudija i tužilaca, kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, odnosno potpisivanje "statusno neutralne izjave", kako su tvrdili iz zvaničnog Beograda. 

Sporazum o pravosuđu postignut je 2015. godine, a konačni dogovor o početku rada sud i tužilaštva, odnosno integraciji srpskog pravosudnog i tužilačkog osoblja postignut je nakon razgovora srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.