Sud u Australiji presudio u korist Đokovića, ali vlasti i dalje hoće da ga zatvore i deportuju?

Novak-Djokovic
FOTO: Clive Brunskill Getty Images

Vest je ažurirana 

14.50 – Porodica Đoković: Novak je na slobodi; Novak: Želim da ostanem i da se takmičim na AO

Porodica najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića potvrdila je da se on oseća dobro i da je već trenirao, kao i da se sprema za učešće na Australijan Openu, pošto je sud poništio odluku da mu se oduzme viza za boravak u Australiji.

Novak Đoković je tokom dana dobio pravnu bitku protiv vlasti Australije. Sud je poništio odluku o otkazivanju njegove vize, a sada nije sigurno šta će uraditi država jer opet može da liši Novaka slobode i da ga deportuje. Pitanje je da li će to sada država uraditi s obzirom na to da bi tako ukaljali svoj ugled.

A u međuvremenu se na Tviteru oglasio i Novak Đoković, koji se zahvalio svima na podršci i poručio da želi da ostane i da se takmiči na Australijan openu koji počinje 17. januara.

„Zadovoljan sam i zahvalan što mi je sudija poništio ukidanje vize. Uprkos svemu što se desilo, želim da ostanem i pokušam da se takmičim na Australijan openu. Ostajem fokusiran na to. Doleteo sam ovde da igram na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred neverovatnim navijačima“, naveo je Đoković na Tviter nalogu.

12.30 – Australijski portal: Ministar zasad neće odlučivati o Novaku

Ministar za pitanja imigracija Aleks Hok neće doneti večeras odluku o ponovnom poništavanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, prenosi portal Ejdž, dodajući da bi Hok sutra ujutro mogao da donese takvu odluku.

Hok je imao četiri sata da iskoristi svoja lična ovlašćenja po Migracionom aktu, ukoliko je vlast želela da zadrži šampiona u pritvoru, navodi australijski portal, prenosi N1.

Vlada je, međutim, odlučila da ne donosi takvu odluku u roku od četiri sata, što znači da je Đoković „slobodan da ode“.

10.15 – Australijski mediji: Novak Đoković nije uhapšen

Novak Đoković nije uhapšen, tvrde četiri vladina i izvora bliskih teniseru, a prenosi Nedeljnik pisanje australijskog medija Ejdž.

Ministar za imigraciju još uvek odlučuje da li će ponovo ukinuti vizu srpskom teniseru.

Evropski mediji, piše Ejdž, u izveštajima citiraju članove Đokovićeve porodice koji, navodno, tvrde da je Novak ponovo uhapšen u kancelariji svojih advokata u Melburnu.

U prizemlju zgrade u kojoj se nalazi kancelarija Đokovićevih advokata, u ovom trenutku, nema službenika federalne policije, navodi se u tekstu Ejdža.

09.40 – Đorđe Đoković: Hoće ponovo da zatvore Novaka i deportuju ga iz Australije

Brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, izjavio je da, prema poslednjim informacijama, australijske vlasti nameravaju da ponovo ukinu vizu najboljem teniseru sveta i deportuju ga iz te zemlje.

„Besane noći za celu familiju prolazimo kroz jako teške momente, Novak je pokazao koliko je istrajan i koliko veruje u svoje ideale i da je veliki čovek i izborio se ne samo za sebe već za ceo svet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je doneo odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobijamo informacije da očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda“, rekao je Đorđe Đoković za TV Prva.

„Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatvore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Novak je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, a on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijske vlasti i ovo teško podnose“, naveo je on.

Najbolji teniser sveta dobio je pravnu bitku pred federalnim sudom u Australiji, ali je to – teniskim rečnikom rečeno – tek prvi set, jer postoji mogućnost da ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristi lična ovlašćenja i ponovo ukine vizu, što bi značilo deportaciju i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, podseća agencija FoNet.

Sud u Australiji usvojio je žalbu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza za ulazak u zemlju.

Sudija Entoni Keli pročitao je odluku kojom ukida odluku da se Đokoviću ukine viza i nalaže vladi da plati troškove, javlja Gardijan.

Prema odluci Đoković treba da bude oslobođen iz pritvora u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lične stvari.

Sa ovom odlukom se složila Vlada Australije, koja je priznala da nije dala Đokoviću dovoljno vremena da pripremi odgovor nakon što su ga obavestili o nameri da ukinu njegovu vizu.

Zastupnik Vlade Australije Kristofer Tran kazao je da će ministar zadužen za imigracionu politiku, Aleks Houk, razmotriti da li će iskoristiti lična ovlašćenja da bi ukinuo vizu teniseru iz Srbije.

Sudija Keli je na to rekao da bi ministrova odluka značila da Đoković ne može da se vrati u Australiju naredne tri godine, ali i da je na tu odluku takođe moguće uložiti žalbu.

Đoković se od srede nalazio u imigracionom pritvoru koji su mu odredile vlasti Australije, gde je čekao suđenje povodom žalbe koju je uložio na odluku o ukidanju vize.

Teniser je 5. januara uložio žalbu, a njegovi advokati su saopštili sudu da je Đoković preležao kovid 16. decembra.

N1

Povezane vesti: 

Đoković ostaje u karantinu, konačna odluka u ponedeljak

Novaku Đokoviću uskraćen ulazak u Australiju!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.