Studentski parlament u Prištini protiv smeštaja izbeglica iz Avganistana u domove

Studentski centar u Prištini
Foto: Ballkani info

Povodom medijskih najava o mogućnosti smeštaja izbeglica iz Avganistana u Studentski centar u Prištini, Studentski parlament poručio je u svojoj reakciji da ima preko 4.000 studenata za koje se očekuje da će ove godine biti smešteni u domovima, pa se protive ideji da se ovaj centar pretvori u kamp za Avganistance, piše RTK2.

„Studentski parlament se kategorički protivi smeštanju izbeglica u studentske domove, ima dovoljno mesta gde se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo MONT da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih studentskih reakcija”, kaže se, između ostalog, u reakciji SP-a.

SP ističe da su za prihvat izbeglica na Kosovu, ali ne u studentskim prostorijama.

„Iz medija smo dobili informacije da se očekuje da Studentski centar postane kamp za avganistanske izbeglice koje dolaze na Kosovo. Nismo ni dobili nikakve informacije od nadležnih institucija o ovome, i ovo nije prvi put da se ignoriše najviše studentsko telo.

Apsolutno smo za prihvatanje avganistanskih izbeglica, jer prema našoj tradiciji i kulturi, nikada ne vraćamo ljude kojima je to potrebno. Čak nas i sama istorija podseća da smo i mi bili na njihovom mestu tokom rata na Kosovu.

Studentski parlament se kategorički protivi smeštanju izbeglica u studentske domove, ima dovoljno mesta gde se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo MONT da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih reakcija, radi zaštite naših učenika“, kaže se u reakciji Studentskog parlamenta.

KoSSev: Osmani – uvećavamo kapacitete za avganistanske izbeglice

Kosovske vlasti prihvatile su poziv SAD-a da privremeno smeste izbeglice iz Avganistana nakon preuzimanja vlasti od strane Talibana u ovoj državi.

Za sada nema zvanične potvrde kada i gde će izbeglice biti smeštene.

Sa druge strane, kosovska predsednica izjavila je danas za britansku televiziju SkyNews da Kosovo uvećava svoje kapacitete te da bi prva grupa mogla biti smeštena na „jednoj od planiranih lokacija“.

„Pitanje je dana, ali spremni smo da prihvatimo prvu grupu, pa će to zavisiti od toga kako je njihov prevoz organizovan“, kazala je Osmani, a prenela Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.