"Studenti doline": Naš jezik nije bomba, vaša tiranija jeste

Izvor: Koha.net (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ulice u Preševu danas su pune albanskih učenika, koji traže da se ispune njihova osnovna prava – da uče knjige na albanskom, koje su, sa druge strane, srpske institucije odbile da prihvate 

Srpske vlasti su na carinskom terminalu blokirale školske udžbenike, koji su donacija Ministarstva prosvete Kosova, piše Koha.net.

Mirni protesti grupe albanskih učenika u Preševu održani su pod sloganom "Volim svoje pismo, hoću albanske knjige", oni traže da im se omogući da uče iz knjiga koje su donirane od strane Ministarstva prosvete na Kosovu.

Studenti su takođe držali i transparente sa natpisima: "Naš jezik nije bomba, vaša tiranija jeste", "Srbija sprovodi etnocid u Preševskoj dolini", "Sloboda za albanske knjige", itd.

Srpski premijer, Aleksandar Vučić rekao je juče, reagujući na izjavu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Preševske doline, Jonuza Mislijua, da se knjige koje govore o OVK i Ademu Jašariju ne mogu učiti u Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.