Stoltenberg: Nije nam potrebna retorika već dijalog

Vest je ažurirana u 18:05

Stabilnost zapadnog Balkana od kritične je važnosti za NATO, i KFOR ostaje prioritet Alijanse, jer sigurnost i bezbednost u ovom regionu su važni za bezbednost i stabilnost cele Evrope. Sada nam nije potrebna retorika, već dijalog, koji NATO snažno podržava. Od vitalnog je značaja da Beograd i Priština nastave sa sprovođenjem postignutih sporazuma, ali i da se pokaže uzdržanost i smire tenzije – poručio je iz Prištine generalni sekretar NATO-a, Jans Stoltenberg. On se danas sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima i, srpskim predstavnicima, dok detalji sa ovog sastanka, za sada, nisu zvanično saopšteni. Ključne poruke za Beograd i Prištinu, u jeku najnovojih tenzija na relaciji dve strane, Stoltenberg je uputio sa konferencije za medije sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom. Kosovski premijer poručio je da je Kosovo posvećeno dijalogu, te da "ne postoji problem u vezi sa bezbednošću" Srba iz Severne Mitrovice. 

"Danas smo razgovarali o potrebi kontinuirane posvećenosti svih strana, da se pokaže uzdržanost i smire tenzije. Snažno vas podržavam da nastavite na ovoj stazi dijaloga i pomirenja, jer to je put ka budućnosti napretka za Kosovo i za ceo region i ka budućnosti unutar evro-atlantske zajednice," rekao je Stoltenberg u Prištini. 

18:05 – Predstavnici Srba na sastanku sa Stoltenbergom: KFOR garant mira

Stoltenberg se danas, osim sa najvišim kosovskih zvaničnicima, sastao i sa političkim predstavnicima Srba – zamenikom Premijera Kosova, Branimirom Stojanovićem, predsednikom liste Srpska, Slavkom Simićem, gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, gradonačelnikom Gračanice, Vladetom Kostićem, kao i sa direktorom Kancelarije za zajednice u Vladi Kosova, Ivanom Tomićem. Oni su generala NATO snaga, kako javlja Tanjug, upoznali sa aktuelnom situacijom na Severu KiM-a i poručili da je srpska strana spremna da sva otvorena pitanja reši na miran način – dijalogom.

"Preneli smo zabrinutost i očekivanje da KFOR ispuni svoju misiju i obezbedi stabilnost i sigurnost za sve koji žive na Kosovu," rekao je Stojanović.

"Složili smo se oko toga da je KFOR garant mira i stabilnosti i da će tako ostati i dalje," kazao je, nakon sastanka, Rakić u izjavi Tanjugu.

"Naglasili smo da je nedopustivo da institucije u Prištini preduzimaju bilo kakve jednostrane poteze u Severnoj Mitrovici, jer je gradonačelnik Goran Rakić konstruktivan i ulaže puno napora da se sačuva mir i stabilnost, zbog čega ima punu podršku ostalih političkih predstavnika Srba," istakao je, sa druge strane, Simić, u izjavi istoj agenciji.

"NATO u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje Evropska unija. Dijalog je nastavljen sa dve runde razgovora u poslednje dve nedelje i to pozdravljam. U stalnom sam kontaktu sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini. Razgovarao sam sa njom ovog jutra i diskutovali smo o važnosti daljeg napretka. Od vitalnog je značaja da se nastavi sa sprovođenjem postignutih sporazuma. Pohvaljujem vas zbog vaše napretka, ali izazovi ostaju i još je posla koji treba završiti," dodao je dalje. 

Ističe i da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, a da je sada potrebno da se pruži podrška napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

"Smatram da nam sada nije potrebna retorika, već dijalog, potrebno nam je smanjenje tenzija i pružanje podrške u napretku celokupnog pregovaračkog procesa Prištine i Beograda," dodao je on.

Podrška KBS-u u njihovom sadašnjem mandatu 

Govoreći o saradnji NATO-a i Kosova, Stoltenberg je kazao da je Alijansa posvećena, između ostalog, "povećanju kapaciteta", uključujući "podršku Kosovskim bezbednosnim snagama u njihovom sadašnjem mandatu".

Na pitanje novinara da li će KFOR reagovati u slučaju "pretnji" iz Srbije i raspoređivanja srpske vojske duž kopnene zone bezbednosti, Stoltenberg je kazao da NATO ostaje na Kosovu i čini sve u održavanju stabilnosti i mira u ovom delu Evrope, prenosi Kim. 

Mustafa: Posvećeni smo dijalogu, ne postoji problem sa bezbednošću Srba iz Severne Mitrovice

"Dijalog je od strateške važnosti i uprkos tome, nedavno smo imali izazove za koje smo se složili da rešimo u miru i sa posvećenošću da izgradimo sredinu gde će mir prevagnuti," rekao je Mustafa, prenosiIndeksonline, navodeći da je kosovski premijer rekao i da "ne postoji problem u vezi sa bezbednošću srpskih građana u Severnoj Mitrovici".

Mustafa je, kako navodi RTV Kim, rekao da na osnovu podataka iz službi bezbednosti ne postoje informacije o ugroženosti teritorije Kosova.

"To je samo kampanja, ali nema indicija o proboju granice," kazao je Mustafa. 

Govoreći o formiranju vojske Kosova, kosovski premijer ističe da su Kosovske bezbednosne snage spremne na transformaciju.

"KBS su uradile sve potrebne pripreme za vojsku Kosova. Međutim, taj proces je zaustavljen jer nemamo pomoć od strane srpskih poslanika, ali ne zbog njih samih, već zbog direktnog uplitanja Beograda. Interes Kosova je da se KBS pretvori u vojsku," rekao je Mustafa, navodi Kim

Stoltenberg boravi na Kosovu u jeku snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi sprskih i kosovskih zvaničnika i pojedinih političara, ali i napisa u beogradskim i prištinskim medijima o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge, da će specijalne kosovske jedinice ROSU "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova."

Uprkos oceni visoke predstavnice EU Federike Mogerini, neposredno nakon zajedničkog sastanka sa dvojicom premijera i predsednika, u sredu u Briselu – da je "ohrabrena samim konstruktivnim angažovanjem koje su obe strane pokazale", te da su obe strane "značajno doprinele smirivanju tenzija", juče su u javnost procurele informacije da su pregovori propali, a srpski premijer Aeksandar Vučić se na hitnom sastanku juče u kasarni Vojske Srbije u Raški sastao sa aktulenim srpskim liderima sa Kosova. Vučić i Tači su se sinoć uzajamno optužili i za vođenje propagandne kampanje.O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru detaljnije čitajte u našoj podstranici "Zid i Voz" 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.