Stojanović i Tomić podržali Nacrt strategije za zaštitu i promovisanje jezika

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za pitanje zajednica pri Vladi Kosova Ivan Tomić podržavaju Nacrt strategije za zaštitu i promovisanje jezičkih prava na Kosovu, saopšteno je iz Stojanovićevog kabineta. Njima je danas, u odvojenim sastancima, kosovski poverenik za jezike Slaviša Mladenović predstavio nacrt strategije i upoznao ih sa procedurom za konačno usvajanje ovog dokumenta u Vladi Kosova.

Stojanović je tokom sastanka, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio značaj ovakve strategije za "dostizanje prihvatljivog nivoa" poštovanja Zakona o upotrebi jezika i ispunjavanja "garantovanih prava svim građanima na Kosovu".

Mladenović i Stojanović su se, takođe, "složili oko neophodnosti jake političke podrške za rešavanje problema nepoštovanja Zakona o upotrebi jezika u praksi".

Oni su se istovremeno saglasili i da "na prvom sastanku Međuministarske grupe za zajednice budu pokrenute dodatne aktivnosti kako bi Vlada usvojila pripremljenu strategiju".

Sa druge strane, direktor Kancelarije za pitanje zajednica Ivan Tomić je na sastanku sa Mladenovićem "iskazao visoki stepen razumevanja za napore Kancelarije poverenika za jezike" i istakao značaj jezičkih prava za "osećaj poštovanja prava zajednica uopšte".

Kosovskometohijski Srbi se susreću sa problemom nedostatka prevoda zvaničnih dokumenata i informacija na Kosovu sa albanskog i engleskog – na srpski jezik, odnosno problemom neadekvatnog i neprimerenog prevoda i upotrebe srpskog jezika. Primeri neprimerene upotrebe srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, posebno od strane kosovskih institucija tokom proteklih 17 godina, koji je, po Ustavu Kosova, drugi zvanični jezik pored albanskog, brojni  su, o čemu je više novinara i novinarskih udruženja do sada izveštavalo. I KoSSev je više puta pisao o tome. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.