Stejt Department: Bespotrebno podizanje tenzija, pretnja regionalnoj stabilnosti; Čepurin: Užasna crna uniforma i bahatost

Pored visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, srpskih i kosovskih zvaničnika, ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina, kao i ruskog MSP, u reakciji na prekjučerašnje događaje u Kosovskoj Mitrovici, oglasio se kasno sinoć po evropskom vremenu i Stejt department:

"Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju jučerašnje događaje u Mitrovici, koji bespotrebno podižu tenzije i prete regionalnoj stabilnosti. Od svih strana tražimo da izbegavaju dalju eskalaciju situacije i da postupaju mirno i nesporazume rešavaju mirno. Da stvore mir koji traje i stabilnost na Balkanu. I Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na normalizaciju odnosa preko dijaloga koji vodi EU. SAD su spremne da podrže sve strane u pregovorima u dijalogu."

Istu izjavu medijima je jutros prosledila i ambasada SAD-a u Prištini.

Osuđujući događaje u Kosovskoj Mitrovici, ruski MSP je prethodno opisao kao situaciju usmerenu na "zastrašivanje kosovskih Srba i bezakonje u odnosu na Đurića". Kritikuju se i međunarodne snage, koje su, kako navode u saopštenju, sa strane posmatrale šta se događa.

Nešto ranije, stigla je reakcija od Čepurina i to iskazana u tri stava preko Tvitera:

"1.Užasna crna uniforma, bahatost, pretnja oružjem, 2. Jasno je da je Priština delovala uz potpunu saglasnost svojih pokrovitelja, 3. Brisel je pokazao nesposobnost kao posrednik i garant."


Vučić telefonom sa Mičelom 

Predsednik Srbije je takođe telefonskim putem razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. Razmenili su, kako je naveo Vučić, stavove po pitanju prekjučerašnjeg dešavanja na KiM.

"Saglasili smo se da je očuvanje mira klјučni preduslov za nastavak bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona," naveo je srpski predsendik na svom Twitter nalogu.

"Nisu ispunile svoj mandat, nisu preduzele napor da se ne dozvole protivpravne akcije Kosovara i nisu obezbedile mir i stabilnost u pokrajini," naglašava MSP i dodaje:

"Nameće se zaključak da Priština, EU i SAD uopšte ne nameravaju da uzmu u obzir prava i interese Srba već i da žestoko suzbijaju njihovo nastojanje da brane svoje legitimne interese." 

Kosovski Albanci slede primer svojih pokrovitelja u SAD i Evropi, koji podrivaju osnove međunarodnog prava i ponašaju se po principu da je sve dozvoljeno, dalje je naveo MSP Rusije, a preneli beogradski mediji.

"To je izuzetno opasna linija, koja preti recidivom oružanih sukoba na Kosovu i destabilizacijom u balkanskom regionu u celini. Nastavak pokušaja da Priština uspostavi kontrolu nad srpskim stanovništvom očigledno će usijati situaciju i poništiti dugogodišnje napore međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rešenje," navodi se u ovom dokumentu.


O događajima u vezi sa jučerašnjim upadom ROSU čitajte u:

NVO-i sa Severa o akciji ROSU: Kršenje ljudskih prava, pokrenuti istragu, nasilje ne doprinosi normalizaciji

Vučić: "Ljudi neka spavaju mirno. Neće biti žrtva bilo kakvog napada i bilo kakve agresije"

Mogerini večeras u Beogradu sa Vučićem o budućnosti dijaloga

"Oružani obračun koalicionih partnera", "jučerašnji događaj pokazao koliko nedostaje Oliver Ivanović"

Tači: Provokacija Srbije na dan odluke o ZSO-u, Srpska potvrdila. Sačuvati staloženost

Haradinaj posle odluke Srpske: Ishitreno i štetno, bolje da se svi vratimo za sto

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Mogerini večeras u Beogradu sa Vučićem o budućnosti dijaloga

Odblokiran put Priština-Raška, situacija mirna

KBC Kos. Mitrovica: 32 povređena u jučerašnjoj intervenciji policije, Rikalo na intenzivnoj nezi

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Vučić: Srbi, držite se, sačuvaćemo mir

Selaković: Terorisanje golorukog naroda, Đurić uskoro slobodan čovek. Rakić: Naše oči uprte u vas Predsedniče 

Đurić prešao Merdare. Srpska napušta vladu? Vučić se uskoro obraća javnosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.