Stefanović: Vlast da objasni suštinu dogovora u Briselu

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke, Borislav Stefanović, rekao je danas da je dobro što je postignut dogovor o pravosuđu, ali da nije dobro što, nažalost, javnost još ne zna šta je konkretno dogovoreno u Briselu.

"Deluje vrlo tajanstveno sve što je premijer jutros rano izneo. Ja, a verujem i većina građana Srbije, ne razumem suštinu tog dogovora," rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da građani i Skupština treba da dobiju punu informaciju.

Nema razloga da se vlast stidi svojih koraka koje preduzima u interesu građana Srbije u Briselu, kazao je Stefanović i upitao "čemu ta tajanstvenost i izbegavanje neprijatnih činjenica".

Stefanović kaže da vlast treba da kaže Srbima sa Kosova ko će da radi u sudu i koji zakoni će se primenjivati na severu pokrajine, navodeći da će se primenjivati kosovski zakoni.

"Zašto se stide da to kažu, kad su to dogovorili?" rekao je Stefanović i naveo da Demokratska stranka podržava svaki dogovor koji vodi implementaciji Briselskog sporazuma, ali da taj dogovor mora biti predstavljen građanima i Skupštini, kao i to šta se planira u vezi sa energetikom, pozivnim brojem i imovinom.

Stefanović je naveo i da Premijer Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ili ministar pravde, Nikola Selaković, treba građanima da daju više informacija jer, ocenio je, ova zemlja nije do sad videla ovakav način, na koji se vode pregovori.

Stefanović kaže da se govori o paritetu sudija i tužilaca, ali da nije jasno da li se to odnosi na sud u Južnoj Mitrovici, ili je taj sud suštinski postao nadležan i za Severnu i za Južnu Mitrovicu.

"Čuli smo da sada imamo odeljenja suda koji će biti u Leposaviću i Zubinom Potoku, a do sada smo imali sudove koji su funkcionisali u tim opštinama. Odeljenje suda i sud nije isto," kaže Stefanović i dodaje da je nejasno šta je sa Apelacionim sudom koji je spominjan nakon dogovora u Briselu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke je ocenio da je dobro da će Srbi sa Severa imati mogućnost da imaju predsednika suda u Mitrovici, ali da je ostalo nejasno da li je to sud u dve zgrade, ili su to dva suda – jedan za Severnu Mitrovicu, a drugi za Južnu Mitrovicu.

Dijalog Beograda i Prištine završen je rano jutros u Briselu parafiranjem sporazuma o pravosuđu, kojim se obezbeđuje učešće srpskih sudija na Severu Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.