Staviljeci: Povećanje plata i povlačenje iz Trusta rešenje je da se zaustavi siromaštvo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerand Staviljeci (Blerand Stavileci) rekao je danas da su povećanje plata i povlačenje 30 odsto ušteđevine iz Trusta rešenje da se zaustavi osiromašenje građana.

On je na konferenciji za novinare rekao da se građani Kosova već dve godine suočavaju sa uzastopnim krizama i teškoćama.

„Dali smo mnogo preporuka, i za zakon o platama, i za minimalnu zaradu, i za penzioni fond. Moraju se desiti što je pre moguće. Povećanje plate, povećanje minimalne plate preko 300 evra i povlačenje iz Trusta“, rekao je Staviljeci.

Prema Staviljecijevim rečima, vladi nedostaje akcija: „Ova vlada, umesto da bude prva koja bi dala smernice za rešenje, ispustila je da bi produbila krizu.

Vlasti nedostaje akcija i njena neposlušnost raste.

Neznanje i neposlušnost podstiču bahatost, neznanje i diskriminaciju građana i njihovih porodica.

„Ova umanjena porodična korpa – da bi se ponovo napunila kao nekada, mora imati pažnju vlade i ispunjenje akcija vlade, za šta ona mora da ima viziju i hrabrost“, rekao je član Predsedništva PDK.

„Vladanje se ne vrši propuštanjem i apstinencijom. Krize se ne rešavaju njihovim ignorisanjem i produbljivanjem. Porodicama se ne pomaže tako što se osiromaše. Kosovskim porodicama, danas više nego ikada, hitno je potrebna pomoć“, rekao je on.

Staviljeci je na kraju rekao da će nakon pobede 450 hiljada domaćinstava protiv nepravednog, nerazumnog i nezakonitog povećanja struje, nastaviti sa radom na pronalaženju izlaza „da bi se vratila kupovna moć domaćinstava i da se ne dozvoli dalje siromašenje, pošto za Vladu još nije kasno”.

Tako će 25. maja, bez preporuke Komisije za budžet, rad i transfere, predlog za povlačenje sredstava iz Trusta ići na razmatranje u Skupštinu Kosova.

Nakon rasprave od strane poslanika, ovaj Nacrt zakona nije dobio dovoljno glasova da ga usvoji ova komisija. Opozicija je podržala nacrt zakona, dok vladajuće stranke nisu. Povlačenje sredstava iz Trusta bila je ideja poslanika PDK, Bekim Hadžiju (Haxhiu).

Astronomska poskupljenja na Kosovu, Kurtijeva vlada ne preduzima nikakve merePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.